Telefoon  00 31 24 359 44 13
 
Ultiem  9,3 door 7.211 leden
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  login
Photofacts Academy logo
Menu
Picturalisten

Kan fotografie een kunst zijn?

Wat vinden leden van Geschiedenis van de fotografie?

L. Kern Ultiem
Zoals Tom Meerman zijn verhaal over de geschiedenis vertelt is onnavolgbaar. Boeiend, persoonlijk, gewoon heerlijk om naar te luisteren en te kijken.

Viviane Bruggeman Ultiem
Ik begon aarzelend doch ook nieuwsgierig aan de cursus.
De grote lijnen vanaf het ontstaan tot nu had ik al eens tijdens een fototentoonstelling (Antwerpen) gehoord. Echter de gids had toen mijn aandacht snel verloren. Het was saai gebracht, vandaar mijn aarzeling.

Deze cursus is echter op zo'n leuke interessante en bevlogen manier gebracht dat ik de cursus in 1 ruk uitgekeken heb. Ik kijk dan ook uit naar een eventueel vervolg.

Het waarom, wat en hoe fotograferen is een rode draad doorheen de geschiedenis en blijft ook nu eigenlijk doorlopen vind ik. Heel interessant. Dank voor deze aangename en leerrijke cursus

Sonja van Tartwijk Ultiem
Top, genoten van de geschiedenis, mooi verhalend, duidelijk, overzichtelijk en met diepgang verteld. Heel boeiend en geen moment saai. Dank je wel.

Anneke van de Kieft Ultiem
Ik heb zeer genoten van deze eerste cursus! Eindelijk snap ik de technische kanten van de verschillende uitvindingen. Mooi om de voorbeelden van de stromingen en fotografen te volgen.
Maar ik genoot ook zeer van de vorm: een informele setting en een geweldige verteller. Heel rustig, met veel kennis en een twinkel in de ogen.

Ik zou het leuk vinden om een paar tips voor goede boeken over de geschiedenis van de fotografie te krijgen.
Natuurlijk ga ik nu heel snel naar deel 2 kijken.
Veel dank!

Jan Lammers Ultiem
Was mijn geschiedenisleraar van vroeger ook zo onderhoudend geweest als Tom, dan had ik nog kunnen genieten op school.

Carine De Muyt Ultiem
Hallo Tom, je hebt de geschiedenis mooi in beeld gebracht. Heel boeiend vertelt. Zorgzaam uitgewerkt. Kortom het was heel inspirerend. Voor nu heel erg bedankt en ga zeker het vervolg van de geschiedenis ook bekijken.
Groeten Carine uit België

J.G. Herderschee Ultiem
Een heel mooie terugblik op de ontwikkeling van de fotografie op een heel plezierige manier gebracht. Leuk, maar ook erg leerzaam over hoe fotografie is ontstaan. Bijzonder ook dat veel van de vragen van toen, mij nu nog bezighouden...

marianne-van-der-zee Ultiem
Ontzettend boeiend verteld! Dank je wel.

Marianne van der Zee

Leo van Gaal Ultiem
Prachtige opbouw, helder betoog, leuke voorbeelden.
En heel bijzonder: de koppeling naar de kijker "wat doe jij ermee?"

B Berendsen Ultiem
Zeer informatief, mooi tempo, boeiende accenten.

Bart Ultiem
Een verhaal van een geboren verteller die er blijk van geeft te putten uit een diepe en brede kennis van het onderwerp. Wezenlijk nuttig om te zien hoe we gekomen zijn waar we zijn. Het vervolg zie ik naar uit.

Bert Hoogveld Ultiem
Met de blik die Tom in deze cursus geeft kijk je normaal niet naar de fotografie. Het leidt bij mij tot een bijzondere reflectie. Met name het dilemma tussen verzamelen en kunst maken speelt in alle foto's die ik maak een rol. Waarom beeld zo'n belangrijke rol is gaan spelen in de hedendaagse wereld, begrijp je pas als je de geschiedenis van de fotografie begrijpt. Heel bijzonder en heel concreet, en praktisch, geen vage begrippen. Veel dank, Tom!

Robert Van Maele Ultiem
Erg interessant en op een leuke, boeiende wijze naar voor gebracht! Op geen enkele moment wordt het langdradig of saai!
Een vervolg naar de hedendaagse fotografie zo een verrijkende aanvulling zijn en het 'geschiedenispad' verlengen...

Dank voor dit inspirerende en leerrijk overzicht!!!
Beste groeten, Robert

jacobs-frederik Ultiem
Zeer interessante uitleg over geschiedenis van de fotografie. Ik kijk al vast ook uit naar een vervolg op deze reeks. Misschien wel eens een boek; wie weet?

Hans de Jong Ultiem
Bijzonder interessant en plezierig verteld. Ik hoop dat er een vervolg komt.

jo-knarren Ultiem
Prima cursus. Rustige en duidelijke opbouw.
Een vervolg op deze cursus (fotografie na 1900, beeldbepalende fotografen, belangrijkste technische ontwikkelingen in de fotografie in de 20e eeuw) zou zeker op zijn plaats zijn!

Chris Verrecht Ultiem
Op een zeer aantrekkelijke manier uitleg gegeven. Een mooie manier om fotograferen vanuit verschillende invalshoeken benaderen en gezel vragen te stellen, wat wil ik met mijn foto bereiken!

Johan Peter Strubbe Ultiem
Heel interessante cursus en zeer boeiend gebracht door dhr. Meerman.

Siemen Rienstra Ultiem
Interessant om de geschiedenis zo eens te horen.

Rob-Dikkers Ultiem
Tom Meerman verteld op een manier die mij boeit. Geschiedenis is zo wie zo altijd interessant omdat je dan weet hoe een ontwikkeling is gegaan. Ook Tom's filosofiche wijze van vertellen spreekt mij aan. Erg leuke cursus. Komt er nog een vervolg?

Donald Willemsen Ultiem
Een boeiend verhaal. Even boeiend als zijn verhaal over hoe je naar foto's kan kijken en zou kunnen beoordelen. Ik denk zelf dat er ook een boeiend verhaal verteld kan worden over de ontwikkelingen in de geschiedenis van de 20e eeuw in de fotografie. Een vervolg is dus wat mij betreft welkom.

Douwe Struiksma Uitstekend
Tom weet op een intrigerende en inspirerende manier de geschiedenis te vertellen en uiteen te zetten: met genoegen dit college gevolgd :).

Net als de schilders voor hen gingen verschillende mensen experimenteren met fotografie. Hoe kun je foto's maken die als kunst worden beschouwd?

Tom Meerman
over de auteur
Tom Meerman
Op zoek naar verbeelding van de innerlijke beleving. Procesbegeleider waar kunstinhoud en organisatie samenkomen. FotoAnalist: Spreker, schrijver, bestuurder, coach, inspirator. Fotograaf.


Zo beoordelen onze leden ons

Supertevreden, 5 sterren!
Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank jullie wel voor het delen van jullie handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Supertevreden, 5 sterren!
Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Supertevreden, 5 sterren!
Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Supertevreden, 5 sterren!
Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van ledenPopulaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen