Phototalk
Deel hier je vragen en foto's met andere leden. Help andere leden door hun vragen te beantwoorden en jouw input te geven op hun foto's.
Ik heb een dringende vraag m.b.t. aanschaf van een laptop. Ik ben een beginner en wil graag een goede laptop aanschaffen, maar er is op internet zoveel keus en mogelijkheden dat ik het overzicht kwijt ben. Ik weet dat een processor i7 of Ryzen 7 wordt aanbevolen, een IPS scherm, 16 gb werkgeheugen, een
NVIDIA GeForce videokaart, een SSD opslag, en 1tb opslag nodig is. Mijn voorkeur gaat uit naar een 17 inch. hebben jullie suggesties of extra tips? zie ook veel game pc s langskomen.. wil ook niet een laptop aanschaffen waar ik de helft niet van ga gebruiken..
Waar vind je de laatste nieuwigheden uitgelegd in photoshop 2025

Nog nergens. Die video komt nog.
graag feed back over deze foto gemaakt in Essaouira Marokko

Een mooi beeld, Hein. Prachtig licht ook.
Hier hou ik wel van.
IkIk heb hier geprobeerd high key toe te passen. Is dit goed? Of is dit gewoon overbelicht?

Ik noem dit (deels) overbelicht.
High-key is iets waar het onderwerp om moet vragen. Niet alle situaties lenen zich daarvoor. Dit is zo'n situatie die zich daar niet voor leent.
Ik ben gevraagd om bij een amateur theatervoorstelling (musical) te fotograferen. Nog nooit gedaan, en ik heb gezegd dat ik het wel wil proberen, maar niks kan garanderen over eindresultaat. Dat was oke. Er zijn ook meerdere voorstellingen en ik kan al oefenen bij de generale repetitie.Qua uitdagingen denk ik natuurlijk aan weinig licht, gecombineerd met bewegende, zingende, dansende mensen. Is dat mogelijk zonder flitsen? Ik heb een Canon R10, en 2 lenzen met F2.8.Hier even rond gekeken, maar ik zag zo gauw geen passende cursus. Of heb ik iets over het hoofd gezien? Misschien andere tips voor me?(Het duurt nog een aantal maanden tot de voorstellingen, dus kan me nog voorbereiden.)

Een theatervoorstelling is net zoiets als concertfotografie. Daar is een cursus voor.
Een paar tips: bewegende mensen fotograferen is lastig in donkere omgevingen. Je moet een sluitertijd gebruiken die snel genoeg is. Bedenk dat er (bijna) altijd spotlight op de artiesten gericht is. Dus daar moet je op belichten. Doe je dat niet, dan wordt de artiest overbelicht.Kies altijd de grootste lensopening (f/2,8). De sluitertijd kan je op 1/250 s houden, dat is een goede middenweg voor beweging. Gebruik de ISO voor je belichting goed te krijgen. Dat kan betekenen dat je misschien wel tot ISO6400. Maar dat kan jouw R10 wel aan.
Meldingen zijn nog steeds niet te lezen. Slechte zaak!

Hier het zelfde probleem, ik kan de melding niet lezen als ik er op klik...??

Vreemd genoeg lukt het bij mij wel (Chrome webbrowser en op Safari webbrowser)
Welke browser gebruiken jullie?
Probeer ook eens te refreshen (inclusief de cache = cmd-r of cmd-shift-r op Apple, ctrl-F5 of ctrl-shift-F5 op Windows)Het zou niet nodig moeten zijn, maar het proberen waard.

Ik heb een hoop geprobeerd: refreshen, uitgelogd en ww verwijderd in chrome, computer opnieuw opgestart en opnieuw aangemeld maar ik kan nog steeds de meldingen niet zien.

Ik neem aan dat refreshen inclusief de cache is gedaan (met de shortcuts die ik je gaf)
Vreemd probleem.
Daar mag de programmeur zich over buigen.

Ik gebruik Microsoft Edge als standaard browser en soms Chrome en in beide browsers kan ik de laatste melding niet zien of lezen als ik er op klik, ook niet na refreshen. Deze melding dateert van 1 juli en de meldingen daarvoor kan ik wel gewoon lezen, dus het gaat maar om één melding.

Bij mij gaat het intussen over 7 meldingen, maar wel allemaal van na 1 juli.
Gisterenavond; een spontaan shot van de maan vanuit de hand (1/60 f11 ISO 200 460mm). Later bedacht ik me dat 1/60 bij 460 mm (Canon R7 100-400 plus 1.4 ext) eigenlijk niet kan. Wellicht dat de beeldstabilisatie en de nodige aandacht voor het stabiel staan (vaak de adem inhouden als je afdrukt help ook goed, zoals je dat ook leert bij bijvoorbeeld boog, pistool en geweer schieten) goed heeft geholpen. Op statief was beter geweest? Maar ik vind het spontane van fotograferen soms ook heel leuk!
0

Gezien de omstandigheden die je beschrijft vind ik dat de maan er heel knap op staat. Een statief had niet veel meer uitgemaakt denk ik al is dat natuurlijk altijd te adviseren bij dit soort foto's.

Misschien bedoel je 560mm (400 x 1,4 TC) :)
En dan de 1,6 cropsensor maakt een beeldhoek van 896mm. Maak er een rond getal van 900mm van.
1/900 sec zou dan je minimum zijn volgens de 'regel' wat neerkomt op 1/1000 sec omdat 1/900 niet ingesteld kan worden.
Hoeveel beeldstabilisatie heeft de R7 met het objectief? Zeg voor het gemak vier stops (hoewel het anders kan of zal zijn). Met vier stops stabilisatie wordt dat: 1/500 = 1 stop, 1/250 = 2 stops, 1/125 = 3 stops, 1/60 is 4 stops.
Dat betekent één ding: prima uit de hand te doen.
:)
Een statief is met de snelheid van de beweging van de Maan en de beeldhoek die je hebt alleen maar lastig. Je blijf elke paar seconden de positie corrigeren.

Dag Nando, je hebt helemaal gelijk: 560mm ipv 460👍

en de R7 heeft een 7 stops IBIS icm de RF 100-400 mm lens.
Straatje in Montpellier

De straatjes in dit soort stadjes en dorpjes zijn altijd fotogeniek.De foto lijkt wel wat scheef te staan. Daarbij is de groothoek perspectiefvertekening iets wat ik zelf zou corrigeren.
Compositietechnisch vraag ik me af wat het enorme vlak van de muur rechts (meer dan 1/3 van de foto) voor meerwaarde heeft. Het blokkeert het zicht op het plein terwijl je uitnodigt om daar naar te kijken. Ik kan begrijpen dat je misschien het terrasje wilde verbergen, maar ik denk dat dit ook op een andere manier zou kunnen.
Foto opdracht portret fotografie. Geschoten met de 50mm 1.8 lens.

Ik ken de opdracht niet, maar ik wil wel wat opbouwende kritiek geven.
Het is en leuk portret met een fijne schaduw die voor diepte zorgt.
De achtergrond is mooi onscherp, met behoud van herkenbaarheid. Dat is een tweesnijdend zwaard, want nu zie je de kabels (?) aan de muur en een toch wel onherkenbaar donker vlak links.
Het portret is wat krap, wat an sich niet fout is. Ik zou zelf misschien meer omgeving willen zien om de man meer plek te geven om in te bestaan. Een 'omgevingsportret', noem ik het wel eens.

De opdracht kwam voor in de cursus 'starten met portretfotografie' Bedankt voor de feedback! Hier kan ik wat mee.
Hallo Nando, hierbij de opdracht: lange sluitertijden. Dit is een rivier in de Pyreneeën die ik in mei heb gemaakt. Qua compositie was het het beste om er recht voor te gaan staan i.v.m. met mijn veiligheid. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt en vooral de verbeterpunten.

Een mooi beeld, Truus. Recht ervoor staan is hier een perfecte keuze. De rivier vormt een driehoek naar het vergezicht. Je hebt een mooie kijklijn. De sluitertijd is goed gekozen, want je houdt dynamiek in het water. Er zit beweging in.
Een paar opbouwende kritiekpuntjes.De belichting is voor het water aan de lichte kant. Je hebt wat overbelichting zodat details verdwenen zijn. Als je de ruimte hebt, kan je het lichte deel nog wat terugbrengen. Pas alleen op dat het geen grijstint wordt, want dat betekent dat dit echt overbelicht is.
Een ander puntje is de hoogte van de foto. Een 3:2 verhouding maakt een staande foto erg smal. Door een 5:4 verhouding te gebruiken is er meer balans tussen lengte en breedte van de foto. Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Zo beoordelen onze leden ons

Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank jullie wel voor het delen van jullie handigheidjes en grandioze knowhow!
- Lilian Verhappen

Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!
- Aldo Vehent

Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.
- Hans Bakker

Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!
- Wil van Gorp
Populaire cursussen
Online Fotografie cursussen
Cursussen De Basis van Fotografie
- Cursus Starten met Fotografie
- Cursus Alles over Scherptediepte
- Cursus Aan de slag met belichting
- Cursus Scherpstellen voor Gevorderden
- Cameratips
- Cursus Geschiedenis van de fotografie
- Cursus Geschiedenis van de Fotografie (1900 - 1950)
- Cursus Compositie en Beeldtaal
- Basiscursus Fotografie
- Cursus Alles over Brandpuntsafstand
- Cursus Aan de slag met Canon EOS R
Cursussen Fotografie
- Cursus Concertfotografie
- Cursus Reisfotografie voor Beginners
- Cursus Architectuurfotografie
- Cursus Foto's analyseren en bespreken
- Cursus Straatfotografie
- Cursus Sportfotografie
- Cursus Masterclass Architectuurfotografie
- Cursus Kleurbeheer
- Cursus Verslaglegging met je Smartphone
- Cursus HDR fotografie
- Cursus Panoramafotografie
- Cursus Nachtfotografie
- Cursus Fotograferen met een Tilt-Shift objectief
- Cursus Smartphonefotografie
- Cursus Timelapse Fotografie
- Cursus Aan de slag met de Sony Alpha
- Cursus Compositie Tips
- Cursus Aan de slag met OM System
- Cursus Industriele Nachtfotografie
Cursussen Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom Classic
- Cursus Maskeren in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Modules
- Cursus Portretfoto's bewerken in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule
- Cursus Lightroom Classic Tips & Tricks
- Cursus Lightroom Classic Fotobewerkingen
- Cursus Lightroom Classic Catalogus voor Gevorderden
- Cursus Lightroom Classic Bibliotheekmodule
- Cursus Fraaie Fotobewerkingen met Lightroom Classic
- Cursus Wat is er nieuw in Lightroom Classic?
Cursussen Photoshop
- Cursus Photoshop voor Beginners
- Cursus Photoshop voor Fotografen
- Cursus Kleurtheorie en Colorgrading
- Cursus Photoshop voor Gevorderden
- Cursus Adobe Camera Raw
- Cursus Photoshop Lagen
- Cursus Controle over Contrast in Photoshop
- Cursus Photoshop Selecties, Maskers en Alfakanalen
- Cursus Photoshop Elements voor Fotografen
- Cursus Photoshop Elements Organizer
- Cursus Compositing
- Cursus Photoshop Filters
- Cursus Photoshop Tips & Tricks
- Cursus Photoshop Fotobewerkingen
- Cursus Wat is er nieuw in Photoshop?
- Cursus Photoshop Effecten
- Cursus Starten met Photoshop
- Cursus Photoshop Elements Photo Editor
Cursussen Luminar
Cursussen Creatieve Fotografie
Cursussen Natuurfotografie
Cursussen Landschapsfotografie
Cursussen Dierenfotografie
Cursussen Portretfotografie
- Cursus Portretfotografie Tips
- Cursus Starten met Flitsen
- Cursus Boudoirfotografie
- Cursus Portretfotografie in de praktijk
- Cursus Fotoshoot onder controle
- Cursus Verhalende Portretfotografie
- Cursus Spontane portretten zonder poseren
- Cursus Naaktfotografie
- Cursus Zakelijke Portretfotografie
- Cursus Feelgood Shoots
- Cursus Fine Art Portretfotografie
Cursussen Studiofotografie
Cursussen Bruidsfotografie
Cursussen Productfotografie
Cursussen Ondernemen
Cursussen Videografie
Cursussen Apps
Cursussen Overige