Beter fotograferen vanuit huis. Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Jan Oude Voshaar
Jan Oude Voshaar vroeg op zondag 29 maart 2020, 00:00

Datum: 16 augustus 2017

Beste Piet, geachte Photofacts Academy leden,
Ik heb op internet niet de voor mij bevredigende (juiste) antwoorden kunnen vinden voor de onderstaande kwesties en hoop daarom via deze weg duidelijkheid te krijgen op de voorliggende vragen.

Het betreft het onderwerp "sensoren".
1: Hoe maak ik de vertaalslag van inches naar millimeters zoals in de volgende voorbeelden worden vermeld: b.v: van 1/1.7" naar 7.6x5.7mm; van 1/1.8"naar 7.18x5.32mm; van 1/2.5"naar 5.76x4.29mm; van 1/2.7" naar 5.37x4.04mm; van 1/2.3"naar 6.17x4.55mm; van 2/3" naar 8.8x6.6mm; van 1.5" naar 18.7x14mm?
1.1: In het laatste voorbeeld (1.5" en 18.7x14 mm) staat slechts 1 waarde in inches in tegenstelling tot de andere voorbeelden waar het naar mijn oordeel 2 waarden betreft gescheiden door een slash/, klopt dat?

2:Wat is de betekenis van het getal voor de slash / en wat van die achter de slash /, bv. in het geval van 1/1.5"?

3: Wat is de relatie in bovenstaande voorbeelden tussen de eerste 2 getallen bv. tussen 1/1.5" en de daarachter vermelde afmeting 18,7x14mm?
3.1: Zit er tussen die gegevens een rekenkundige relatie of zijn het 2 losstaande gegevens (bv. 1/1,5”en 18.7x14mm)?

4: Naarmate het getal achter de / groter wordt de afmeting van de camera sensor kleiner, wat is daarvoor de verklaring?

Met belangstelling wacht ik uw reactie af waarvoor bij voorbaat reeds hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Jan

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op woensdag 16 augustus 2017, 09:37

Beste Jan, ik denk dat je op deze Wikipedia pagina antwoord vindt op al je vragen: scroll naar beneden naar het paragraafje Table of sensor formats and sizes. De afmetingen in inches hebben te maken met 'video camera tube equivalent'... Aangezien het eigenlijk om een breuk gaat (vb 1/2.5 is eigenlijk 0.4) is het logisch data de sensor kleiner wordt naarmate het getal achter de breukstreep groter wordt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format

Jan Oude Voshaar
Jan Oude Voshaar antwoordde op woensdag 16 augustus 2017, 12:46

Beste Piet,
Hartelijk dank voor de snelle reactie en het duidelijke antwoord op alle vragen.
Met vriendelijke groet,
Jan

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.