Word lid met korting + gratis het boek de Compositiebijbel én de Fotografiebijbel - 120 euro voordeel! Word nu lid!
Telefoon  00 31 24 359 44 13
 
Ultiem  9,3 door 7.463 leden
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  login
Photofacts Academy logo
Menu
Eddie Heijmans
Eddie Heijmans vroeg op zaterdag 22 oktober 2016, 08:55

Kunt u mij zeggen wat clipping is. Ik fotografeer nog niet zo lang en deze term kwam ik laatst tegen.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op zaterdag 22 oktober 2016, 20:15

Clipping wordt ondermeer gebruikt als term wanneer je in de hooglichten (de lichtste delen) of de schaduwen (de donkerste delen) geen detail meer hebt, bv. puur wit of puur zwart. Indien je dat tijdens de opname hebt, kan je achteraf niets meer recupereren. Vandaar dat je moet vermijden dat je clipping tijdens de opname. De meeste camera's laten je toe om op een net gemaakte foto de clipping te tonen, meestal via een rode knipperende overlay over je foto.
In Lightroom kan je via de J-toets in de ontwikkelmodule zien waar er clipping in je foto's is: Rood toont clipping in de Highlights en Blauw in de Shadows.
Eigenlijk bestaat een foto uit 3 kleurkanalen die samen de kleur van een foto bepalen: Rood, Groen en Blauw. Het kan zijn dat alle drie de kanalen geclipt zijn, maar soms is er maar een of twee van de kanalen geclipt. In dat geval kan je in Lightroom vaak nog wat detail in die gebieden tevoorschijn toveren: het programma gebruikt dan de informatie uit de andere kanalen om je toch nog wat te tonen. Ook handig om weten is dat wanneer je in Raw fotografeert je makkelijker detail uit (deels geclipte) foto's kan recupereren dan wanneer je in JPEG fotografeert.

Eddie Heijmans
Eddie Heijmans antwoordde op dinsdag 1 november 2016, 15:59

Oké dat is duidelijk maar ik zag op de opname de lucht in het onderwerp knipperen, is dit ook clipping en hoe kan ik dit voorkomen

Hans Dethmers
Hans Dethmers antwoordde op woensdag 2 november 2016, 20:45

Ja dat is inderdaad clipping. Als je dat wilt voorkomen, moet je minder lang belichten. Volgens mij is het gemakkelijker om te donkere delen in je foto op te halen dan te lichte delen te verminderen. Als het dynamisch bereik te groot is, moet je kiezen. Ik heb bij een cursus de term BOF geleerd voor bewust overbelichte foto.

Zo beoordelen onze leden ons

Supertevreden, 5 sterren!
Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank jullie wel voor het delen van jullie handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Supertevreden, 5 sterren!
Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Supertevreden, 5 sterren!
Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Supertevreden, 5 sterren!
Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden



Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen