Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
marco
marco vroeg op woensdag 26 februari 2020, 00:00

Ik ben al een tijdje aan het oefenen maar krijg geen scherpe fotos uit mijn canon 1200d als ik bij voorbeeld een landschap foto maak in het magic hour savonds in av stand iso 100 f11 is er duidelijk ruis aanwezig in het horizon gebied ook op manual geprobeerd maar geen foto vind ik goed heeft iemand misschien een instelling die ik zou kunnen proberen om tekijken of dat werkt ? Alvast bedankt gr marco

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op zaterdag 10 september 2016, 13:41

Normaal zou je op ISO 100 geen ruis mogen krijgen, tenzij je onderbelicht en je achteraf in de nabewerking de belichting optrekt.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zondag 11 september 2016, 05:40

Krijg je nooit scherpe foto's uit je Canon 1200d, óf alleen onder bepaalde lichtomstandigheden? Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van ruis. Bij een goed belichte foto maakt het niet uit onder welke lichtomstandigheden deze is gemaakt.
Ik neem aan dat de sluitertijd kort genoeg is om bewegingsonscherpte te voorkomen of je anders vanaf statief fotografeert.
Om er verder iets zinnigs over te kunnen zeggen zou ik een bestand moeten zien (liefst RAW). Je mag er een opsturen naar info@hansdenboer.nl

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zaterdag 17 september 2016, 10:11

Beste Marco

Ik heb je vanmorgen een uitgebreide email gestuurd aan de hand van je opgestuurde foto's.

Kort samengevat:

Ruis vind je bij iedere camera, de vraag is alleen wanneer het zichtbaar wordt en/of wanneer het storend wordt.

Ik denk dat het hier - na het bekijken van je foto’s - toch echt de combinatie is van je sensor en het soms erg op moeten halen van schaduwpartijen. Twee stops ophalen van de schaduwpartijen voor voldoende detailering kan aanzienlijk meer ruis geven dan een belichting op ISO 400 (met een mooi woord: “ISO invariance”). Dit is vaak per camera(sensor) verschillend. Lange of korte belichting maakt niet of nauwelijks uit (tenzij je extreem lange belichtingstijden gebruikt).

Je gebruikt Lightroom 4, daar is niets mis mee, maar het kan toch goed zijn om te kijken of de laatste versie van Lightroom CC (of LR 6) het beeld net wat mooier ontwikkeld.

Als laatste wat betreft onscherpte: met de standaardzoom die je gebruikt is niets mis, maar het is natuurlijk geen "topobjectief", daarnaast moet je een digitaal beeld vaak nog iets naverscherpen (al dan niet in combinatie met een lichte ruisonderdrukking).


Met vriendelijke groet,

Hans

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.