Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Martin Verbruggen
Martin Verbruggen vroeg op woensdag 23 september 2020, 00:00

Ik heb inmiddels wel alles gelezen op internet over de grijskaart wat beschikbaar is. Heb ook de film over kleurbeheer gelezen. Ik blijf een probleem houden met een grijskaart en heb het een en ander uitgeprobeerd.
Met mijn canoncamera heb ik met de grijskaart de optimale belichting gecheckt. Bij daglicht (beetje mistig grijs weer) heb ik met die optimale juiste belichting de grijskaart gefotografeerd en de handmatige witbalans daarmee vastgelegd. daarna een stukje muur gefotografeerd onder die handmatige witbalans. Terwijl de grijskaart geschoten werd met een witbalans van 6700 werd de foto gemaakt met een (handmatige witbalans) van 7250. Een aardige correctie. Maar helaas de foto was te warm en de grijze muur werd vrij geel.
Opnieuw de grijskaart geschoten nu met de witte (heel lichtgrijs) achterkant van mijn grijskaart. De correctie ging naar 7650. Dus ook fout. Ik heb nog het een en ander uitgeprobeerd. daar kwamen waarden it zoals 6950 en 6450. De juiste kleurtemperatuur zou ergens rond de 5200 moeten zitten. Ik werk op een gekalibreerde laptop.
Heb nooit problemen met de kleuren van mijn camera, maar wilde de grijskaart begrijpen en daarmee spelen. Helaas mijn conclusie is gebruik aub geen grijs (of wit) kaart.

Wat zou ik in 's hemelsnaam fout kunnen doen?

Dank je voor een leerzaam antwoord.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op vrijdag 27 januari 2017, 07:18

Meestal wordt een grijskaart in een opname meegenomen om achteraf "grijs te prikken" (in Photoshop of Lightroom).
Als je met grijskaart neutraal is bij een witbalans van 6700K en onder dezelfde lichtomstandigheden een stuk muur fotografeert bij 7250K i.p.v. 6700K lijkt het me logisch dat die een stuk warmer overkomt.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen