Beter fotograferen vanuit huis. Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Rob Stolk
Rob Stolk vroeg op zondag 29 maart 2020, 00:00

In de cursus heb ik gezien hoe het dynamisch bereik kan worden vergroot door de HDR functie te gebruiken. Dat zelfde doe je met Auto Exposure Bracketing (AEB). Wat is het verschil tussen beide toepassingen?

Rob Stolk
Rob Stolk antwoordde op zaterdag 1 oktober 2016, 18:17

Dank je Hans. Ik had mijn vraag zorgvuldiger moeten stellen; op mijn camera, een canon 70D, zit onder het 3e tabblad van het menu, een AEB functie en onder het 4e tabblad een HDR modus. Die is overigens alleen te selecteren als ik met JPG fotografeer, met RAW us deze optie grijs.
Weet je ook wat het verschil tussen deze modi is?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zaterdag 1 oktober 2016, 15:23

Met AEB maak je iedere keer een foto's met een andere belichting, foto's waarbij de ene keer de donkere delen voldoende detail houden (en vaak de lichte partijen overbelicht zijn en andersom foto's waarbij de nadruk ligt of detail in de lichte partijen (en de schaduwen weer te donker zijn).
Met de HDR-functie in Lightroom, Photoshop of een ander softwarepakket voeg je al deze verschillend belichte foto's samen tot één foto waarbij zowel lichte als donkere delen de gewenste doortekening behouden

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zondag 2 oktober 2016, 15:08

Hallo Rob. Vandaar dat m'n antwoord wat kort/zakelijk was. De AEB-functie van je Canon 70D is inderdaad bedoeld om automatisch opnames met een verschillende belichting te maken (je zult ongetwijfeld de reeks van onder/overbelichting kunnen uitbreiden).
Als bestandsformaat kun je kiezen wat je wilt (JPEG, JPEG+RAW, RAW).

Wil je dat de jouw 70D deze tot een HDR-foto samenvoegt dan kan dat (in de HDR modus uiteraard), het nadeel is alleen dat - en dat had je zelf al gezien - dit alleen kan als je in JPEG fotografeert. Daarnaast heb je nog een aantal opties (zoals het automatisch uitlijnen - handig als je uit de losse hand fotografeert).

Het niet in RAW kunnen fotograferen zie ik als een nadeel, daarom kies ik zelf voor Lightroom (of andere software). Aan de andere kant heb je wél direct een idee hoe het er uit gaat zien als je de HDR-functie van je camera gebruikt.

Bij deze nog een paar links die je mogelijk nog wat verder op weg kunnen helpen als dat nodig is.

https://support.usa.canon.com/kb/index?page=content&id=ART142746&pmv=print&impressions=false&viewlocale=en_US

https://www.gebruikershandleiding.com/Canon-EOS-70D/preview-handleiding-590239.html?page=0172

Laat even weten of je er zo uitkomt (overigens is er op internet veel info over beschikbaar als je nog meer zou willen weten).

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.