Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Ivan Geerts
Ivan Geerts vroeg op zondag 23 februari 2020, 00:00

Is om er gek van te worden want kan niet vinden wat ik verkeerd doe!
Te eerste ben ik van mac naar Windows gegaan, maar vroeger met mac had ik ook soms het zelfde probleem.
Probleem is: eind resultaat is een te rode Jpeg bestand.
Afdruk van uit LR is ok voor 95%
Ik werk dus op een windows pc in LR en photoshop (64 bit).
Foto's zijn genomen met canon 5d-M3 in het kleur profiel Adobe RGB in het hoogste Raw bestand.
Deze importeer ik in LR, daar pas ik alles aan naar mijn wens (bedankt trouwens voor de heel goede opleidingen die ik hier kan volgen)
Daarna zet ik deze over naar JPEG voor de betrokkenen.
Ook ga ik soms naar Photoshop om de foto nog wat meer af te werken, dan deze wordt omgezet naar een Tiff bestand (zie jullie opleiding kleurbeheer)
Alle bestanden die na de bewerking omgezet worden van CR2 of tiff naar Jpeg formaat (groot en klein formaat) worden veel te rood op het scherm getoond (Microsoft Foto's 2017.39101.16720.0) als Jpeg op het scherm.
Mijn scherm is een Eizo CG2420 dat gekalibreerd is.
Ik durf de foto's niet versturen naar de mensen omdat het niet is wat ik wil laten zien.
Ook bij het doorsturen via LR synchronisatie naar mijn tablet zijn de foto's te rood.
Kan je me hier raad in gegeven aub? alvast 100.000 maal dank

wim van de graaf
wim van de graaf antwoordde op woensdag 7 februari 2018, 15:15

hoi Ivan,

Volgens mij is het eerder de saturatie die te hoog staat,
Picture control staat op "levendig" verzadiging en contrast +1
Zet die instellingen eens neutraal, het zal al een stuk beter zijn.
kijk ook even of je witbalans goed staat.

groet,
wim.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op donderdag 8 februari 2018, 20:31

De keuze voor Adobe RGB in je camera heeft alleen maar te maken met de JPGs die je schiet. Een raw wordt door Lightroom standaard van een ander profiel voorzien: Adobe Standard.

Ivan Geerts
Ivan Geerts antwoordde op vrijdag 9 februari 2018, 20:05

Probleem is voor ons opgelost.
Het lag aan de calibratie van het Eizo scherm.
De Adobe support-dienst heeft geadviseerd om het Eizo-scherm standaard op sRGB te calibreren wanneer de eindfoto door de klant op een gewoon scherm bekeken wordt en naar een gewone online printservice gaat.
Enkel wanneer we gaan afdrukken of aanleveren aan iemand die ook een groter kleurbereik hanteert, heeft het zin van het scherm ook met de hogere instellingen te gebruiken.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zaterdag 10 februari 2018, 07:18

Dag Ivan

Dit lijkt me niet echt een oplossing omdat je aan de bestanden zelf niets wijzigt. Alsof je zelf wateroverlast veroorzaakt bij de buren en dat oplost door zelf droog op zolder te gaan zitten.

Je bereikt er nu alleen mee dat je er zelf geen last meer van hebt. Het lijkt er eerder op alsof je de jpeg-bestanden bekijkt zonder (juist) colormanagement. Het monitorprofiel wordt dan aan je bestand toegekend (en omdat dit “toevallig” ook sRGB is wordt je bestand juist weergegeven). Voor de andere partij is dit geen oplossing, die ziet het bestand nog steeds zoals het is.

Dat de klant het beeld op een “gewoon” scherm bekijkt zegt ook niet zoveel, geef maar eens een definitie van een “gewone” monitor.

Je monitor op sRGB kalibreren kan voor sommige toepassingen wenselijk zijn (zeker als je in/voor een wegomgeving werkt), maar voor algemeen (photoshop/lightroom) gebruik een beetje vreemde keuze.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.