Wanneer je werkt, zoom je vaak in. En als je het eindresultaat wilt beoordelen, dan kijk je ook eens op 100%. Ik schrik me dan een hoedje. Tot ik me realiseer dat de 100% van Photoshop op mijn laptop dik 200% in het echt is. Ik heb bv een foto met een afbeeldingsgrootte van 20 x 30 cm (dat is ongeveer een A4; 21 x 29,7 cm). Wanneer ik zo'n papier op mijn scherm houd, dan blijkt telkens het percentage dat Photoshop aangeeft niet te kloppen. Photoshop lijkt te denken dat het veel groter is. Niet alleen bij deze foto, ook bij alle andere foto's. Heb ik ergens iets niet goed ingesteld? Ik bedoel: hoe moet Photoshop eigenlijk weten hoe groot mijn beeldscherm is?
Je mag geen scherm met een afdruk vergelijken. Afdrukken gebruiken normaal een veel hogere resolutie dan schermen. Een afdruk maak je normaal ergens op een resolutie tussen de 150 en de 300 dpi, terwijl een scherm een resolutie heeft van ergens tussen de 72 en de 100 dpi (voor de nieuwe retina-schermen nog wat hoger). Wanneer je op 1:1 inzoomt in Photoshop en je hebt een monitor met een vrij lage resolutie, dan ziet het er allemaal veel groter uit, maar dat komt dus omdat je werkt in een andere schaal. Het is een beetje of je een gebied in een stafkaart vergelijkt met hetzelfde gebied op een wereldbol. In realiteit zijn beide even groot, maar door de verschillende maatstaven lijkt het in het ene veel groter dan in het andere.
Piet, dankjewel voor je antwoord. Ik blijf echter met de vraag zitten waarom de ware grootte niet de ware grootte is. Omdat de 100% niet klopt ben ik nog eens teruggegaan naar jouw video's. In jouw Photoshop-video, deel 15 Resolutie en Bestandsgrootte zeg je ongeveer ter hoogte van 7:10 minuten dat je met ctrl 1 naar de ware grootte gaat. Ook wanneer ik dat doe, blijft het op mijn scherm veel te groot. (Ik heb overigens een laptop met 1920 x 1080 pixels, mocht dat relevant zijn). Je hebt me intussen al wel enigszins gerustgesteld over het verschil in dpi! Maar zou je me nog kunnen uitleggen waarom ctrl 1 dan nog niet naar ware grootte toe gaat?
Ik heb nog eens extra gekeken. Een raw-bestand met een afmeting van 43,89 x 29,26 cm 300 dpi verklein ik naar 30 x 20 cm 300 dpi/ Wanneer ik of 100% of ctrl 1 kies, is de breedte echter geen 30 cm maar iets meer dan 70 cm. Wanneer ik daarentegen invoer 30 x 20 cm 150 dpi, dan is nog maar iets meer dan 35 cm (maar nog steeds geen 30 cm. Wat beschouwt Photoshop als 100%? klaarblijkelijk niet de centimeters.
Ik hoop dat je licht in de duisternis bij mij kunt brengen ;-)
Ik denk dat 'ware grootte' achteraf bekeken misschien niet de meest correcte omschrijving is voor 1:1, omdat het afhangt van je schermresolutie. 1:1 betekent eigenlijk dat 1 pixel in je document overeenkomt met 1 pixel op (van) je scherm. Dus heb je bv. een document van 1920 x 1080 pixels dat je bekijkt op een monitor van 1920 x 1080, dan zou dat document daar in 1:1 precies in passen (even abstractie gemaakt van de menubalk).
Wanneer je een document hebt dat 300 dpi is en bijvoorbeeld 4500 pixels breed is op 3000 pixels hoog, dan zijn de effectieve afmetingen van dat document 15 x 10 inch. Dus als je het print op 300 dpi zal het 15 x 10 inch geprint worden. Maar... omdat je monitor-resolutie normaal geen 300 dpi is, maar veel minder (bv. 75 of in het geval van hogere dpi monitoren misschien 150 dpi), zal, wanneer je 1:1 inzoomt in Photoshop, dat document 2 of 4 keer groter lijken. Maar dat komt dus gewoon door het verschil in resolutie tussen print en monitoren.
dankjewel Piet, het is me nu in ieder geval al veel duidelijker. Ik ga verder aan de slag om straks met nu een gerust hart grotere afdrukken te laten maken.
Zo beoordelen onze leden ons
Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!
- Aldo Vehent
Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.
- Hans Bakker
Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!
- Wil van Gorp
Populaire cursussen
Online Fotografie cursussen
Cursussen De Basis van Fotografie
- Cursus Starten met Fotografie
- Cursus Alles over Scherptediepte
- Cursus Aan de slag met belichting
- Cursus Scherpstellen voor Gevorderden
- Cameratips
- Cursus Geschiedenis van de fotografie
- Cursus Geschiedenis van de Fotografie (1900 - 1950)
- Cursus Compositie en Beeldtaal
- Basiscursus Fotografie
- Cursus Aan de slag met Canon EOS R
Cursussen Fotografie
- Cursus Concertfotografie
- Cursus Reisfotografie voor Beginners
- Cursus Architectuurfotografie
- Cursus Foto's analyseren en bespreken
- Cursus Straatfotografie
- Cursus Sportfotografie
- Cursus Masterclass Architectuurfotografie
- Cursus Kleurbeheer
- Cursus Verslaglegging met je Smartphone
- Cursus HDR fotografie
- Cursus Panoramafotografie
- Cursus Nachtfotografie
- Cursus Fotograferen met een Tilt-Shift objectief
- Cursus Smartphonefotografie
- Cursus Timelapse Fotografie
- Cursus Aan de slag met de Sony Alpha
- Cursus Compositie Tips
- Cursus Industriele Nachtfotografie
Cursussen Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom Classic
- Cursus Maskeren in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Modules
- Cursus Portretfoto's bewerken in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule
- Cursus Lightroom Classic Tips & Tricks
- Cursus Lightroom Classic Fotobewerkingen
- Cursus Lightroom Classic Catalogus voor Gevorderden
- Cursus Lightroom Classic Bibliotheekmodule
- Cursus Fraaie Fotobewerkingen met Lightroom Classic
- Cursus Wat is er nieuw in Lightroom Classic?
Cursussen Photoshop
- Cursus Photoshop voor Beginners
- Cursus Photoshop voor Fotografen
- Cursus Kleurtheorie en Colorgrading
- Cursus Photoshop voor Gevorderden
- Cursus Adobe Camera Raw
- Cursus Photoshop Lagen
- Cursus Controle over Contrast in Photoshop
- Cursus Photoshop Selecties, Maskers en Alfakanalen
- Cursus Photoshop Elements voor Fotografen
- Cursus Photoshop Elements Organizer
- Cursus Compositing
- Cursus Photoshop Filters
- Cursus Photoshop Tips & Tricks
- Cursus Photoshop Fotobewerkingen
- Cursus Wat is er nieuw in Photoshop?
- Cursus Photoshop Effecten
Cursussen Luminar
Cursussen Creatieve Fotografie
Cursussen Natuurfotografie
Cursussen Landschapsfotografie
Cursussen Dierenfotografie
Cursussen Portretfotografie
- Cursus Portretfotografie Tips
- Cursus Starten met Flitsen
- Cursus Boudoirfotografie
- Cursus Portretfotografie in de praktijk
- Cursus Fotoshoot onder controle
- Cursus Verhalende Portretfotografie
- Cursus Spontane portretten zonder poseren
- Cursus Naaktfotografie
- Cursus Zakelijke Portretfotografie
- Cursus Feelgood Shoots
Cursussen Studiofotografie
Cursussen Bruidsfotografie
Cursussen Productfotografie
Cursussen Ondernemen
Cursussen Videografie
Cursussen Apps
Cursussen Overige
Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank jullie wel voor het delen van jullie handigheidjes en grandioze knowhow!
- Lilian Verhappen