Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Anja Veurink
Anja Veurink vroeg op woensdag 26 februari 2020, 00:00

Op dit moment heb ik kleur problemen op het moment dat ik foto's uploadt naar mijn website. De kleuren zien er dan grauw en vooral groen uit. Hoe kan dit(ineens)? Kan het te maken hebben dat ik (soms) eerst in LR werk en daarna uploadt naar PS? Anderzijds heb ik de problemen ook als ik alleen in PS werk.
Ik heb naar de video(over kleurinstellingen van LR en PS) van Colijn van Noort gekeken hoe je LR en PS in moet stellen, maar los ik daarmee ook het probleem van uploadt naar mijn website op? Graag advies.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zaterdag 6 april 2019, 06:48

Heb je het probleem ook als je de jpeg-bestanden omzet naar sRGB? Dat is de gebruikelijke kleurruimte voor web-afbeeldingen.

Anja Veurink
Anja Veurink antwoordde op zondag 7 april 2019, 20:23

Ik heb er inmiddels veel over gelezen en allerlei verschillende meningen over wat de beste kleurweergave is. Wordt er niet eenvoudiger op....Feit is dat SRGB voor het WEB is. Volgens mij ontstaat een probleem als ik eerst in LR werk en daarna exporteer naar PS. Als ik het advies van Colijn volg, dan krijg ik een sluier op mn foto's op het web. Wellicht moet ik uiteindelijk ergens dan nog omzetten naar SRGB? Waar doe ik dat dan?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op maandag 8 april 2019, 05:50

sRGB wordt gebruikt voor web-afbeeldingen en veel online printshops. Ik zie ook niet in waarom je problemen zou moeten krijgen als je vanuit Lightroom naar Photoshop exporteert.
Je kunt als laatste stap, tijdens de export vanuit Lightroom naar jpeg, sRGB als kleurruimte instellen (je kunt in Lightroom ook direct het formaat aanpassen).
Je kunt ook vanuit Photoshop een apart bestand voor web-gebruik opslaan als jpeg, alleen moet je dan je bestand nog omzetten naar sRGB.

Anja Veurink
Anja Veurink antwoordde op dinsdag 9 april 2019, 14:40

Hans, bedoel je dan dat ik in LR bij voorkeuren/extern bewerken, en dan bij bewerken in adobe Photoshop op srgb en bij extra externe editor op srgb moet instellen?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zaterdag 11 mei 2019, 11:35

Zelf werk ik (vrijwel) altijd in 16bits/prophoto RGB. Heb ik van dat "master-bestand" een jpeg nodig dan exporteer ik die vanuit Lightroom (jpeg/sRGB). Je houdt dan altijd een "master-bestand" met maximale kleurinformatie achter de hand.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.