Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Arno Eisses
Arno Eisses vroeg op woensdag 26 februari 2020, 00:00

Met Lightroom exporteer ik foto's na bewerking in RAW naar JPG, met de kleurruimte sRGB. Als ik in Windows een JPG-bestand op het computerscherm open (met de standaard applicatie voor weergeven van foto's in Windows 10) zien de kleuren er vaak heel anders uit (meestal verzadigder) dan de kleuren van dezelfde foto zoals Lightroom die toont op hetzelfde computerscherm. Wat zou daar de verklaring voor kunnen zijn?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zondag 26 mei 2019, 22:00

Windowsviewer (of hoe het ook mag heten) ondersteunt geen kleurmanagement en "plakt" het monitorprofiel aan je sRGB-bestand. Je monitor heeft in dit geval een grotere kleurruimte dan sRGB en geeft de kleuren te verzadigd weer. Dit kun je in photoshop simuleren door aan je sRGB-bestand je monitorprofiel toe te kennen (Edit > Assign Profiel > "monitor profiel" )

Arno Eisses
Arno Eisses antwoordde op maandag 27 mei 2019, 22:32

Bedankt voor het antwoord, Hans! Heb je nog een tip voor eenvoudige software voor Windows om JPG-bestanden te bekijken die wel kleurmanagement ondersteunt?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op donderdag 30 mei 2019, 13:33

Sorry, weet ik zo snel niet (vooral ook omdat ik eigenlijk altijd achter een Macintosh zit). Je zou het natuurlijk met Adobe Bridge kunnen doen (heeft het voordeel t.o.v. Lightroom dat je je bestanden eerst niet hoeft te importeren).

Adobe Bridge maakt wel een preview aan, maar omdat het jpeg-bestanden zijn (en waarschijnlijk niet extreem qua resolutie) zal dat - ook weer afhankelijk van je computer - vrij snel gaan.

Als je "googelt" dan kom je programma's tegen als "Color Managed Photo Viewer" , FastStone Image Viewer e.a. Voor de prijs hoef je op zich niet te laten, maar zelf zou ik eigenlijk gewoon voor Adobe Bridge gaan (ervan uitgaande dat je ook Photoshop/Adobe Bridge hebt)

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.