Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Petra Cremers
Petra Cremers vroeg op vrijdag 2 oktober 2020, 00:00

Ik ben gebruiker van Lightroom CC en weet niet hoe ik LR kan openen vanaf een backup van de catalogus. De backup is een zip-bestand. In Lightroom zelf kun je dat bestand niet openen. Als ik het in de folder open waarin de backup staat, krijg ik het ircat-bestand maar niet de smart previews. Als ik het bestand kopieer naar een andere plek op mijn computer - de suggestie las ik ergens op internet - verschijnt wel het previews.irdata bestand naast het ircat-bestand. Als ik vervolgens Lightroom CC open met die backup krijg ik weliswaar mijn foto's maar niet de smart previews. Wat doe ik verkeerd?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op vrijdag 21 april 2017, 20:53

Lightroom maakt wel een backup van de catalogus, maar niet van de Previews/Smart Previews. Dat zul je handmatig moeten doen.

Als je de Lightroom backup "unzipt" en opent krijg je inderdaad wel een Preview.irdata-bestand terug, maar (in mijn geval althans) laat dit alleen de previews zien van de laatst geopende map en niet van al je foto's.

Persoonlijk maak ik nooit een backup via Lightroom maar maak ik iedere dag een complete bootable backup van m'n opstartschijf (waarop de Lightroom catalogus staat inclusief alle (Smart)Previews. Daarnaast maak ik iedere week én iedere maand nog aparte backups voor het geval dat ik oude(re) data terug wil halen.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op vrijdag 21 april 2017, 19:14

Als je catalogus corrupt is kan je inderdaad een backup gebruiken.
Indien die backup gezipt is, unzip je de backup eerst.
Daarna verplaats je de oorspronkelijke, corrupte, catalogus naar een tijdelijke andere map, of je hernoemt hem eventjes tijdelijk, bijvoorbeeld door er _corrupt achter te zetten.
Dan kopieer je de unzipped backup catalogus naar dezelfde map als de oorspronkelijke (nu corrupte) catalogus stond.
Daarna dubbelklik je op die gekopieerde backup-catalogus en normaal moet je dan gewoon terug verder kunnen werken zoals voorheen. Alle wijzigingen die je tussen je laatste backup en het crashen van je catalogus gemaakt had, ben je wel kwijt (tenzij je 'wijzigingen wegschrijven naar xmp' had aangevinkt, in dat geval kan je evt. een deel van je nieuwste bewerkingen nog recupereren.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen