Fotofair actie: Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Mara
Mara vroeg op vrijdag 25 september 2020, 00:00

Ik lees dat als je macro fotografeert het beste is om een zo klein mogelijk diafragma te gebruiken (f11 of hoger).
Als ik dit doe krijg ik geen mooie dof omdat de achtergrond scherp blijft. Ik zie ook bij de meeste macrofotografie dat er een groot diafragma ( bijv.F2.8) waardoor er een mooie DOF ontstaat.
Kan iemand mij uitleggen hoe dat nu werkt?

Elja Trum
Elja Trum antwoordde op maandag 25 juli 2016, 17:03

De scherptediepte in je foto is niet alleen afhankelijk van je diafragma. Bij een macrofoto zit je doorgaans zo dicht op je onderwerp dat je juist eerder last hebt van een te kleine scherptediepte dan een te grote. f/11 zou je dus doorgaans ook een onscherpe achtergrond moeten geven.

Wat voor een camera en objectief gebruik je nu, Mara?
En wat is je afstand tot je onderwerp?

Mara
Mara antwoordde op dinsdag 26 juli 2016, 15:26

Hi Elja,

Dank voor je duidelijke antwoord.
Ik heb mijn Nikon D7000 verwisseld voor een een Nikon D750.
Objectief is een Nikon 105mm.

Rowin
Rowin antwoordde op woensdag 15 februari 2017, 16:58

Volgens mij is het zo dat je bij extreme macrofotografie beter een klein diafragma kunt gebruiken (f/11 of hoger) en als je bijvoorbeeld een krokus helemaal op de foto wilt hebben dat je dan een beter een groot diafragma kunt gebruiken (f/2.8 b.v).

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen