Beter fotograferen vanuit huis. Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Nico Duivis
Nico Duivis vroeg op zondag 29 maart 2020, 00:00

Ik heb een foto in RAW bewerkt en wil hem nu opslaan hoe ga ik om met:
1e bestandsinstellingen
2e Afbeeldingsgrootte
3e uitvoerverscherpen

Ik print vaak op A4 uit.
MVG,

Nico

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op vrijdag 27 januari 2017, 07:56

Als je een foto bewerkt in de RAW-converter (ongeacht of dit Photoshop of Lightroom is) heb je nog steeds een RAW-bestand, het schrijft alle bewerkingen weg in een klein XMP-bestand (in feite niets anders dan een tekstbestandje waarin al jouw aanpassingen/correcties zijn aangegeven).

Op het moment dat je het bestand opent in Photoshop worden alle correcties doorgevoerd en kun je het bestand opslaan als Tif/PSD/JPEG (na eventueel correcties gemaakt te hebben die niet of lastig te doen zijn in de RAW-converter). Een JPEG-bestand is altijd gecomprimeerd, daardoor kleiner, maar geeft daardoor altijd kwaliteitsverlies (het is alleen de vraag wanneer dit zichtbaar wordt).

Wat betreft bestandsgrootte:
printen doe je meestal op 300dpi (of 360dpi als je zelf op een Epson printer afdrukt). Als je b.v. een foto als 20x25cm op een A4 vel wil afdrukken krijg je een bestand van 20x25cm bij 300dpi (2953 x 2362 pixels)

Verscherping:
in de RAW-converter kun een algemeen verscherping doorvoeren om onscherpte tegen te gaan, daarnaast kun je als laatste stap een verscherping toepassen op het moment dat je gaat printen. Deze uitvoerverscherping is alleen bedoeld om de onscherpte die tijdens het printen ontstaan te corrigeren. Het is lastig om dit zelf in Photoshop te doen omdat het afhangt van medium (glanzend/mat), bekijkafstand e.a. Hiervoor zijn meerdere plugins beschikbaar (o.a. NIK).

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.