Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Paul Compiet
Paul Compiet vroeg op woensdag 23 september 2020, 00:00

Ik bezit een Nikon D300 met zoomlensAF-S 18-200 3,5-5,6 G ED. Ik maak vaak foto's in gymzalen waar de sport Floorball wordt gespeeld. Hierbij zit ik aan de grenzen van combinatie Camera en lens. Met Iso 2000 en sluitertijden van 1/250 sec zit ik vaak op een onderbelichting van 2/3 stop. Waardoor onscherpte en ruis elkaar afwisselen. Mijn foto's zijn vaak gemaakt in de standen 40 tot 80 mm. Concreet mijn vraag: Als ik een 50 mm f1,8 lens zou aanschaffen. Wat zal verwachting zijn van scherpte en ruis.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op woensdag 21 december 2016, 09:49

Je zou eens moeten kijken welk een diafragma je 18-200 heeft op 50 mm. Vermoedelijk ergens rond de 4 a 4,5. Dat betekent dat je tussen de 2 en 3 stops gaat winnen.

Maw op 1/250e zou je correct kunnen belichten in plaats van nu 2/3 onderbelicht te zijn én nog eens meer dan 1 (of zelfs bijna 2 stops) minder hoog in ISO kunnen gaan. Bv. ISO 1000 of zelfs 800 of 600 gebruiken...

Dat zijn serieuze verschillen die merkbaar zulllen zijn in de kwaliteit van je foto's. Je riskeert met die 1.8 lens wel een ander probleem ervoor in de plaats te krijgen: zorgen dat je foto's scherp zijn.

Op f/4 of f/4.5 is de scherptediepte namelijk wat groter, zodat je meer marge hebt voor en achter je onderwerp indien je niet correct scherpstelde. Bij f/1.8 moet je scherpstelling wat dat betreft wel goed zijn, of je zal het meteen merken...

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen