Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
COOLS ERIC
COOLS ERIC vroeg op vrijdag 28 februari 2020, 00:00

als ik fotografeer in de diafragmavoorkeursstand zonder belichtingscorrecties en ik fotografeerd een sneeuwlandschap zijn mijn foto's vaak te donker wat is de reden daarvan of anderen
bij voorbaat dank

groetjes
eric

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op woensdag 28 september 2016, 06:03

Een lichtmeter is geijkt op de reflectie van een 18% grijskaart. Precies wat je voor een "gemiddelde opname" nodig hebt.

Bij afwijkende situaties meet de camera te veel licht (bijv. een sneeuwlandschap) en brengt dit terug tot gemiddeld grijs. Omgekeerd zal de camera een onderwerp met veel donkere partijen juist te licht weergeven omdat hij ook daar gemiddeld grijs van maakt.

Het maakt in principe niet uit welke belichtingsautomatiek je gebruikt. Wél worden camera's steeds slimmer en worden soms voorgeprogrammeerde opnamesituaties herkent en/of kun je zelf een opnamesituatie kiezen (sneeuw, toneellicht, nachtopname etc.) waarbij automatisch correcties door de camera worden ingesteld (of je daar blij van moet worden is een andere vraag).

Als je zoekt onder "belichtingsmeter"/"belichting" kun je op het internet heel veel aanvullende informatie vinden over de werking van een lichtmeter.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.