Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Riet Machielsen
Riet Machielsen vroeg op woensdag 26 februari 2020, 00:00

De nieuwe textuurregelaar in Lightroom 8.3.1: geeft die meer ruis als je die opschroeft? M.a.w. is het een soort verscherping waar je voorzichtig mee moet zijn zodat het niet teveel ruis geeft die je later weer moet wegpoetsen met iets anders? Tot hoever kun je gaan zonder de afbeelding te ruïneren?

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op maandag 3 juni 2019, 21:49

Ik zou niet zozeer zeggen ruis maar je riskeert wel halo's als je te ver gaat. Het is een goed idee om het effect te beoordelen in 1:1 weergave. Je ziet vanzelf wel wanneer je te ver aan het gaan bent en dan schuif je gewoon een beetje terug.

Riet Machielsen
Riet Machielsen antwoordde op dinsdag 4 juni 2019, 12:50

Dank je wel, Piet. Ik beoordeel het resultaat altijd 1:1. Mijn vraag is dan nog: wat is het verschil tussen textuur en scherpte ( onder de motorkap) ? Als ik het goed begrijp, dien ik nadat ik textuur hebt geregeld, alsnog de scherpte op te hogen in 'details'tabblad. Klopt dat? Of doe ik dan twee keer hetzelfde?

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op vrijdag 7 juni 2019, 19:34

Scherpte is Capture Sharpening en is echt op pixel-niveau. Verscherpen (in het Details-paneel) moet je eigenlijk altijd doen, vandaar dat de standaardwaarde op 40 staat voor een Raw bestand (meestal laat ik het daar overigens ook staan).
Texture is eigenlijk een creatiever tool: die gaat het contrast van fijne details gaan aanpassen. Zo zien ze er driedimensioneler uit, zoals haar, vacht, boomschors, ... En Clarity (Helderheid) is ook een creatieve tool die de iets grotere details aanpast (denk aan rotsen, wolken, ...)

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.