Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
G.Blijleven
G.Blijleven vroeg op donderdag 1 oktober 2020, 00:00

Maak gebruik van Lightroom 5.7 maar kan mijn Raw bestanden gemaakt met een Nikon D500 niet inladen. Begrijp dat je alle foto's kan omzetten naar bijvoorbeeld DNG. Dat betekend veel extra werk en data.
Vraag 1
Wat zou je me aanraden een Upgrade naar Lightroom 6 of een abonnement op Lightroom CC en dan ook gebruik kunnen maken van Photoshop.
Vraag 2
Zitten er in Photoshop interessante extra's die in Lightroom niet zitten.
Vriendelijke groet,
Gerrit Blijleven

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op woensdag 26 juli 2017, 19:56

Je kan inderdaad je foto's omzetten naar DNG met de gratis DNG converter. Dat is wat werk maar het kan in batch gebeuren. Het is maar extra data wanneer je de originele NEFs ook wilt bewaren, anders ga je met DNG wellicht zelfs plaats besparen. Maar - ik converteer zelf ook niet naar DNG omdat het een eenrichtingsproces is: je kan van cameraspecifieke raw altijd naar DNG, maar niet terug.
Dus... als je je NEFs wil houden heb je inderdaad twee opties: LR6 of LRCC.
Persoonlijk raad ik de LRCC versie aan. Dit is namelijk de enige die naast nieuwe camera-updates ook nieuwe features krijgt. LR6 krijgt enkel nieuwe features. Daarnaast heb je idd toegang tot Photoshop. Je moet Photoshop zien als het pakket dat begint waar de mogelijkheden van LR eindigen. Om een idee te hebben van de mogelijkheden van Photoshop, raad ik je onze cursus 'Photoshop voor fotografen' aan... Het belangrijkste van Photosop is volgens mij de mogelijkheid om met lagen te kunnen werken, en op die manier stukken van verschillende foto's met elkaar te kunnen vermengen. Je kan er ook beter mee retoucheren dan in Lightroom en beter heel gerichte selecties mee maken.

G.Blijleven
G.Blijleven antwoordde op donderdag 27 juli 2017, 20:32

Beste Piet bedankt voor je duidelijke uitleg.
Ik had toch nog een aanvullende vraag en dat betreft het verschil tussen Photoshop CC en Photoshop Elements 15. Kan je In Elements 15 dezelfde handelingen verrichten als in Photoshop. Namelijk werken in lagen, en op die manier stukken van verschillende foto's met elkaar te kunnen vermengen. En kan je net zo goed retoucheren als in Photoshop. En net zo goed gerichte selecties maken als in Photoshop?

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op dinsdag 8 augustus 2017, 21:13

Alle dingen die je aangeeft kan je in Photoshop Elements ook. Het resultaat dat je bekomt zal vaak vergelijkbaar zijn, maar meestal heeft Photoshop toch nog wel een pak meer mogelijkheden, bv. op het gebied van selecties en die nog verder uit te breiden. Photoshop is niet voor niets de industrie-standaard in beeldbewerking.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen