Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Corina Linting
Corina Linting vroeg op woensdag 30 september 2020, 00:00

Ik heb een nikon d3000 met kitlens.Graag zou ik een betere camera aanschaffen en een nieuwe lens.Mijn budget is +/- 500 euro.Welke camera raden jullie aan?Ik wil me zoiezo graag bij nikon houden.Ik heb een d5300 gezien en die lijkt me erg leuk.Is dat de moeite waard of is er voor mijn budget beter?Als lens twijfel ik tussen een 50mm 1.8 of een 35mm 1.8.Ik fotografeer vooral portretten maar zou ook graag eens macro proberen.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op woensdag 28 september 2016, 07:08

Een D5300 is in alle opzichten een grote stap vooruit t.o.v. een D3000 (hogere resolutie, groter dynamisch bereik), daarnaast heeft deze de D5300 ook Live View (kan handig zijn, levert niet direct "betere" foto's op. Je zit dan wel meteen aan de bovengrens van je budget (maar daar krijg je dan wel wat voor terug).

Wat betreft een extra objectief moet je even kijken wat voorrang heeft. Voor portret e.a. zou ik graag een wat langer brandpunt gebruiken (een 50mm - ca. 80mm op FF - heeft dan de voorkeur boven een 35mm). Wil je ook makro dan zou je kunnen kijken voor een 50mm of 60mm makro objectief. Dat kan nieuw, maar ze zijn zeker ook als occasion verkrijgbaar. Kost wat meer, maar je kunt er jaren mee vooruit.
Voor "tijdelijk" zou je een voorzetlens kunnen aanschaffen, écht makro lukt er niet mee, maar je komt wel een stuk dichter bij je onderwerp.

Corina Linting
Corina Linting antwoordde op woensdag 28 september 2016, 11:21

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik heb de d5300 meteen besteld.Welke 50mm 1.8 lens raad u mij aan?Hoeft wat mij betreft niet perse van nikon te zijn.Ik heb wel eens gelezen dat sigma ook goede lenzen heeft.Maar als ik het goed begrepen heb moest ik voor de d3000 speciaal een 50mm lens nemen met AF-S.Is dat bij de d5300 ook nog steeds het geval?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op woensdag 28 september 2016, 19:40

Voorzover ik weet ondersteunen alleen AF-S en AF-I CPU objectieven autofocus op een Nikon D3000 en Nikon D5300.
(meer informatie vind je op http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d5300/compatibility02.htm)

Wat betreft een te kiezen objectief: veel fabrikanten maken prima vastbrandpunt objectieven. Alleen zit daar meestal geen 50mm tussen (Sigma maakt wel een 50mm, maar die komt uit de Art-serie en is stevig geprijsd).

Enig nadeel van een 50mm is dat het je brandpunt bereik niet uitbreidt (ik neem aan dat je kitlens een 18-55mm is)? Wél is die optisch beter én vooral ook lichtsterker. Zeker met portretten kun je zo mooier met (on)scherpte spelen.

Zelf heb ik een Tamron 60mm/F2.0 makro. Perfect voor én portretfotografie (f1.8 of f2.0 ga je nauwelijks merken) én ideaal voor dichtbij/makro fotografie. Nadeel is dat die wat duurder is dan een 50mm/F1.8. Dat geldt zeker ook voor de Nikon 60mm/F2.8 micro (die zelfs in één keer tot een vergrotingsmaatstaf van 1:1 gaat).

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen