Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Jean Vandijck
Jean Vandijck vroeg op vrijdag 28 februari 2020, 00:00

Mijn map met de voorvertoningen is 50 gigabyte groot. De vrije ruimte op mojn SSD schijf (c: schijf) wordt zo te klein. ik heb 125000 fotos in de katalogus.
Kan ik (selectief) voorvertoningen verwijderen van oudere fotos die toch zelden of nooit geopend worden? Of moet ik de volledige map met voorvertoningen wissen en dan manueel nieuwe previews aanmaken van de fotos uit de laatste jaargangen?
Groetjes, jean@onzealbum.be

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op donderdag 12 januari 2017, 06:40

Voorzover ik weet kun je niet selectief voorvertoningen van oude(re) foto's verwijderen (behalve de 1:1 previews, maar die worden standaard toch al na 30 dagen gewist).

De grootte van de previews staat meestal op “standaard”, deze is afhankelijk van de grootte van je monitor (bij mij b.v. 2560 pixels), groter dan meestal noodzakelijk is.

Als je de map previews verwijderd zou je ervoor kunnen kiezen om van alle bestanden de kleinst mogelijke preview te laten aanmaken (1024 pixels) en/of deze in de laagste kwaliteit. Je hebt dan toch direct een preview beschikbaar. Dit scheel al snel 50-80% in schijfruimte.

Als het inbouwen van een grotere SSD geen optie is zou je er ook voor kunnen kiezen om een aparte SSD te installeren voor je Lightroom Catalogus/Previews. Extern kan dit ook (zeker via een thunderbolt aansluiting).

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.