Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
« vragenoverzicht

Welk formaat adviseer je voor het terugzetten van foto van Ps naar Lightroom (JPEG of TIFF)

Lisette
Lisette vroeg op vrijdag 28 februari 2020, 00:00

Sinds kort gebruik ik naast LR ook PS, beide via de cloud. Ik doe de eerste bewerking in Lightroom en maak hem daarna af in PS. Als ik hem terug wil zetten dan druk ik op 'Save' en dan slaat hij hem nu op in 'Tiff" in lightroom. De foto's die ik uiteindelijk exporteer vanuit Lightroom voor de klant zet ik altijd in JPEG. Ik vraag me af of dit de meest handige manier is of dat ik beter vanuit PS meteen naar JPEG opsla in lightroom. Want ik merk dat hij door de TIFF een stuk trager wordt.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op maandag 16 januari 2017, 07:29

Hangt er een beetje vanaf.

Als je nooit meer iets met de Tif-bestanden doet nemen ze inderdaad alleen maar onnodig ruimte in en zou je ze daarom ook direct als JPEG-bestand kunnen opslaan.

Of je daarmee (veel) tijd bespaart is de vraag: standaard opent Photoshop bestanden vanuit Lightroom in 16bits én Prophoto als kleurruimte (simpelweg omdat dit het ideale bestandsformaat is om je foto’s zonder - zichtbaar - kwaliteitsverlies in Photoshop te bewerken).
Na het bewerken moet je je bestanden vervolgens - liefst in de 16 bits modus - omzetten naar sRGB (of eventueel Adobe RGB1998). Daarna kun je ze óf direct opslaan als jpeg (waarbij je de melding krijgt dat je het bestand alleen als kopie naast je originele 16bits bestand kunt bewaren) óf eerst omzetten naar 8bits en vervolgens als jpeg opslaan.

Kortom: ik zou er voor kiezen om alle bewerkte bestanden via “Save” op te slaan als Tif en deze achteraf in één keer vanuit Lightroom te exporteren naar jpeg met de gewenste instellingen (sRGB/AdobeRGB 1998, grootte en compressie)

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.