Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
Photofacts Academy logo
Menu
Peter Amkreutz
Peter Amkreutz vroeg op zaterdag 17 augustus 2019, 00:00

Mijn (sport)foto gemaakt in jpeg op schijf is 10.3 mb. Geimporteerd en onbewerkt naar Lr blijft er 1.2 mb over. Bewerkt in zwart-wit is hij nog maar 800 kb. Met een instelling van max 2000 pixels over de langste zijde en minimaal 1.0 mb voldoed de foto niet. Welke instelling moet ik aanpassen.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op vrijdag 10 mei 2019, 10:04

Een jpeg-bestand van 10,3 Mb zal ook in Lightroom 10,3 Mb blijven. Na import doet LR niets met je bestand, het laat alleen preview van en een koppeling náár het bestand zien.

De grootte van een foto wordt bepaald door het aantal pixels.
De bestandsgrootte van deze foto wordt bepaald door de mate van compressie

De eerste vraag is dan:
-hoe groot moet je bestand in pixels zijn?
De tweede vraag (in geval van een jpeg):
-welke compressie pas je toe?

De compressie in Lightroom is aan te passen van 0-100. De waarde “0” geeft een maximale compressie (en minimale kwaliteit). Bij een waarde van 100 heb je minimale compressie (met maximale kwaliteit én het grootste bestand in mb/kb).

Bij géén van deze instellingen verandert het aantal pixels van je bestand!

In LR is een compressie van ca. 80 een redelijk compromis tussen enerzijds een niet al te groot bestand en anderzijds minimaal kwaliteitsverlies.

Er zijn programma’s (zoals JPEG-mini) die automatisch de optimale balans zoeken tussen enerzijds compressie van je bestand en anderzijds minimaal kwaliteitsverlies

Tenslotte: een jpeg-bestand (van gelijk aantal pixels) heeft een variabele grootte (hangt van je onderwerp af).

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.