Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Ad Dekkers
Ad Dekkers vroeg op donderdag 27 februari 2020, 00:00

Zo ver ik weet is het dynamische bereik voor een print ca 9 stops. Wat heeft het dan voor zin om een camera te hebben die een dynamisch bereik heeft van 14 stops?

Elja Trum
Elja Trum antwoordde op woensdag 3 januari 2018, 11:24

Hoe meer beeldinformatie hoe beter. Bij een camera met een groter dynamisch bereik kun je bijvoorbeeld meer terughalen uit donkere schaduwen of lichte delen. Er wordt minder snel 'geclipped' (volledig wit of volledig zwart). De beeldinformatie is er namelijk (door het grotere dynamische bereik) wel. Alleen op jou monitor of print is deze niet zichtbaar.

En het kan zijn dat er in de toekomst betere monitoren of printers zijn die de beeldinformatie wel kunnen weergeven. Dan is het ook prettig de data ervoor al te hebben.

Maar je hebt er dus ook al direct wat aan doordat je meer informatie uit de donkere delen kunt halen (lees: je kunt donkere delen optrekken waarbij er opeens beeld blijkt te zitten in iets dat volledig zwart leek). En voor de lichtere delen geldt hetzelfde. Erg fijn bij het nabewerken van je foto.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op donderdag 4 januari 2018, 21:46

Hoe groter het dynamisch bereik van jouw sensor des te beter (omdat je inderdaad veel meer detail in donkere en/of lichte partijen weer kunt geven. Dat die 14 stops teruggebracht worden tot 9 stops in een print (op matte papieren waarschijnlijk nog minder) is niet zo'n probleem omdat alle helderheidswaarden als het ware wat in elkaar geduwd wordt. Jouw lichte, maar doortekende wolken in jouw digitale bestand worden ook in de afdruk als witte doorrekende wolken weergegeven, evenals de gedetailleerde schaduwpartijen. Zou jouw camera maar een dynamisch bereik van 9 stops hebben dan was de kans groot geweest dat de schaduwpartijen ondertekend zwart en de lichte partijen ondertekend wit geweest zouden zijn.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.