Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Maddy Schreurs
Maddy Schreurs vroeg op zondag 23 februari 2020, 00:00

Dag, ik heb lightroom 5. Ik stoei nog steeds met exporteren: ik verlies enorm veel mb's. Hoe moet ik dit goed aanpakken?

Tweede vraag: is het in lightroom mogelijk het aantal MB s die een foto heeft, terug te zien? Ik zie dat alleen terug na het exporteren naar Windows.

Groet,
Maddy

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op zaterdag 10 december 2016, 19:47

Dat is eigenlijk logisch: als je exporteert kies je in het onderdeel Bestandsinstellingen een bestandstype (meestal JPG) en een bepaalde kwaliteit. Een JPG zal altijd kleiner zijn dan de originele raw, omdat er compressie gebruikt wordt. Door de kwaliteitsregelaar zoveel mogelijk naar rechts te schuiven (bv. op 100) zal je minder compressie hebben en dus grotere en hoogkwalitatievere bestanden. Maar in de praktijk ziet geen mens het verschil tussen kwaliteit 95 en kwaliteit 100, terwijl het wel flink wat kan schelen in de bestandsgrootte.
Check ook even of je onder afbeeldingsgrootte niet toevallig een bepaalde waarde ingegeven hebt - je zou dan immers verkleinen tot die waarde. Als er niets ingevuld staat, wordt de volledige hoogte en breedte geexporteerd.
Het aantal megabyte dat een foto heeft kan je bij mijn weten in LR niet zien, wel de afmetingen in pixels: daarvoor druk je een of twee keer op de I-toets in de loepweergave. Staan de afmetingen er niet bij, dan kan je die er in zetten via Weergave > Weergaveopties in de Bibliotheek.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.