Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
avonbannissseht
avonbannissseht vroeg op woensdag 30 september 2020, 00:00

Ik heb met de Canon D5mkIII in RAW een reortage geschoten. Met functiescrollen heb ik op enig moment zonder er echt erg in te hebben, de funtie "voeg bijsnijdinformatie toe (6:7)" geactiveerd. Op de cameradisplay waren twee verticale lijnen in het beeld te zien. Deze functie had ik niet eerder gebruikt en herkende het niet als een probleem omdat wel het hele formaat foto te zien was op het display.

In Lighroom 6 zijn de complete kleinbeeldopnamen wel als tumbnail te zien, zij het (aanvankelijk) met een zwarte balk aan de boven- en onderzijde.
Ook in Digital Pro zijn in de tumbnails, de complete kleinbeeld opnamen te zien, maar daarin wordt wel het uitsnijdkader aangegeven.
Wanneer een foto dan in de vergroting getoond wordt, is alleen het beeld te zien dat binnen het uitsnijdkader valt en niet meer het hele beeld...
Normaal wordt het beeldformaat als 55760x3840 aangegeven, maar bij de uitsnijkaders als 4480x3840....

Kan dit op een of aandere manier nog ongedaan gemaakt worden zodat ik wel het hele beeld nog naar voren kan halen?
Zijn er misschien andere fotoprogramma's bekend waarmee dat zou kunnen?

avonbannissseht
avonbannissseht antwoordde op vrijdag 30 augustus 2019, 19:11

Bedankt voor je antwoord. Hoewel het RAW CR2 opnamen betreft, gebeurt er niets als ik in de Ontwikkelmodule/Gereedschap/Bijsnijden 'Opnieuw instellen' aan kliků ook niet als ik het hangslotje in dit bijsnijdinfo-venster open zet.
Zouden er misschien in Adobe Photoshop Camera Raw nog mogelijkheden zitten?
Bij Canon wisten ze het ook niet precies, maar dachten dat het wel te herstellen moest zijn...
Alice

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op vrijdag 30 augustus 2019, 15:25

Ik heb geen ervaring met Canon maar wanneer ik mijn Fuji instel om bv. 16:9 te fotogfraferen dan toont Lightroom me ook die uitsnede wanneer ik de RAW importeer in LR. Wanneer ik dan in het cropgereedschap activeer en ik klik op 'Opnieuw instellen' dan toont hij me de oorspronkelijke uitsnede (dus de eigenlijke verhouding van je sensor). Wanneer je enkel JPG fotografeert lukt dit niet, want dan is de JPEG al bijgesneden in de camera.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op zondag 1 september 2019, 20:49

Het hangslotje is enkel om de verhouding aan te houden. Normaal heeft ACR dezelfde mogelijkheden als LR.
Maar ik vond nog dit draadje dat suggereert data er misschien wel een mogelijkheid is maar niet zo evident.
https://forums.adobe.com/thread/2347639

avonbannissseht
avonbannissseht antwoordde op dinsdag 3 september 2019, 21:10

Jawel, het is gelukt! En bedankt voor de tip en de link. Via die link heb ik de link:
" Uncrop Canon 5D MKIII RAW files in Lightroom shot with custom aspect ratios - YouTube " geopend.
Deze laat het probleem zien zoals het is en hoe het in LR opgelost kan worden. Hiervoor moest een Plugin voor PhotoshopLR gedownload worden (lab.adobe.com/technologies/lightroomplugins/ DNGRecoverEdges.Irplugin)
Ik heb de foto's wel allemaal naar DNG moeten omzetten om ze te kunnen resizen naar het oorspronkelijke (RAW)formaat. Aanvankelijk zag ik dat alle resized foto's in 'Windowsviewer' of 'Fotos' vervormd werden weergegeven. Na de reeds geresizede foto's nog een keer exporteren en resizen in LR, werden ze wel in de juiste verhoudingen weergegeven in 'Windowsviewer' of 'Fotos'.

Kortom Opgelost

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen