Fotofair actie: Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Marjolein Tebrunsvelt
Marjolein Tebrunsvelt vroeg op zondag 27 september 2020, 00:00

Wil 25 portretten 1 x 1 meter laten afdrukken.
Zijn in RAW geschoten op mijn NIKON D810..

Hoe groot moet het bestand precies zijn?

In resolutie en in pixels om een mooie afdruk te verkrijgen?

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op dinsdag 6 september 2016, 09:33

De D810 geeft foto's van 7360 x 4912 pixels.
Als je enkel vierkant uitsnijdt, en niet verder bijsnijdt, krijg je dus vierkante foto's van 4912 x 4912 pixels
Hoe groot je daar mee kan printen hangt af van wat het labo aangeeft als specificatie.
Sommigen vereisen 300 dpi, wat zou willen zeggen dat je 'maar' 4912/300 = 16,37 inch of 41 cm breed zou kunnen printen. Zeker voor grootformaat prints is een resolutie van 300 dpi niet nodig, omdat je die ook van verder bekijkt.
Andere labo's vereisen slechts 240 dpi.
Eigenlijk kan je op inkjet al vanaf 150 dpi goede prints maken. In dat geval kan je al 82 cm breed printen.
Om groter te printen, moet je in principe in een programma zoals Photoshop dan pixels bij gaan maken. Soms doet het labo dat voor je, anders moet je dat zelf doen. Je vraagt dus best even raad aan het labo waar je van plan bent om de prints te laten afmaken. Want ze hebben allemaal hun eigen regeltjes...
Bij sommige labo's kan je gewoon het bestand dat je hebt aanleveren, en zullen zij de upsampling (vergroting) doen en eventueel aangeven tot welke grootte jouw aangeleverde foto kwalitatief nog goed geprint kan worden, bij andere labo's zal je zelf een bestand moeten aanleveren dat al kant-en-klaar is...

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen