Beter fotograferen vanuit huis. Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Heylen Louis
Heylen Louis vroeg op zondag 29 maart 2020, 00:00

Beste

Is het mogelijk een tutorial te maken ( of bestaat die al ergens in Photofacts ) over de nabewerking in PS van een foto genomen met een R72 infrarood filter? Heb al diverse filmpjes bekeken maar zij er allemaal blijkbaar uit de oude doos en met zeer verschillende benaderingen.
Dank u.

Heylen Louis

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zaterdag 12 november 2016, 20:54

Ik denk niet dat er een dergelijke handleiding bestaat, en ik denk ook niet dat zoiets erg zinvol is. Alle digitale camera's hebben een IR-absorberend filter. Als er al iets aan golflengtes uit het IR-gebied wordt doorgelaten heb je al snel een belichtingstijd van vele seconden nodig waardoor het praktisch/ fotografisch nut niet zo groot is.

Heylen Louis
Heylen Louis antwoordde op zaterdag 12 november 2016, 23:04

Als ik een foto maak en zie het licht van mijn Tv-afstandsbediening in werking op deze foto, dan kan ik toch infrarood fotografie doen met een infrarood filter, of niet?

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zondag 13 november 2016, 22:57

Jawel, het is alleen de vraag hoe lang je moet belichten om een bruikbare opname te verkrijgen. Ik heb het jaren geleden eens met een Canon 10D geprobeerd. Op een zonnige dag had bij ISO 100 en F5.6 een belichtingstijd van 15 seconden nodig om een goed belichte opname te krijgen.

Heylen Louis
Heylen Louis antwoordde op maandag 14 november 2016, 08:51

@ Hans den Boer. Mijn vraag is niet of je al dan niet een foto kan maken en hoe, dat is niet het probleem, maar hoe doe je de nabewerking in Photoshop.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op dinsdag 15 november 2016, 05:24

Daar bestaat geen standaardmethode voor, maar ik zou zeker in RAW fotograferen. Je krijgt een wat roodachtig beeld wat je zou kunnen corrigeren door een custom white balance aan te maken. De roodzweem kun je ook heel gemakkelijk verwijderen door de foto in de RAW-convert om te zetten naar zwartwit. Contrast e.a. kun je daarna naar eigen smaak instellen. Dat hangt uiteraard af de opnamecondities.

Jos Stolck
Jos Stolck antwoordde op dinsdag 13 december 2016, 11:03

Als je in LR werkt bestaan er zeker voorinstellingen die je een eind op weg helpen. Zelf heb ik een camera laten ombouwen naar BW infrarood en dat is een wereld van verschil. Zeker met een mirrorless. Je ziet je infrarood foto in je zoeker als je de camera op zw instelt.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.