Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
« vragenoverzicht

Lightroom : 1. Foto's importeren. 2. Geen leesprofiel in LR.

Nikon D600
Nikon D600 vroeg op donderdag 27 februari 2020, 00:00

Hallo,

Ik ben zonet gestart met uw cursus Lightroom. Er zijn me twee zaken niet volkomen duidelijk. Ten eerste; als ik foto's op mijn Mac wil zetten, dan sluit ik mijn fototoestel aan op de computer, vervolgens open ik FOTO en importeer ik de gewenste foto's. En pas daarna kan ik, zoals jij suggereerde die foto's op mijn externe harde schijf plaatsen (WD). In jouw voorbeeld sloot jij het geheugenkaartje aan op de computer en dan kon je blijkbaar uw foto's direct (dus zonder via FOTO te gaan) op uw WD plaatsen.

Ten tweede stel ik vast dat ik op mijn Lightroom geen informatie krijg in lensprofiel. Terwijl ik die info in FOTO op mijn Mac wel te zien krijg (wat ik eigenlijk wel praktisch vindt- Zelfs op flickr krijg ik dat ook allemaal te zien).
Want als ik uw systeem volg, en mijn foto's op de harde schijf zet, (en ze dus niet meer in FOTO op de computer bewaar) en ze vervolgens in mijn Lightroom bibliotheek open, kan ik die informatie daar niet bekijken .

Sorry voor de lange vragen...

Cedric.

Nikon D600
Nikon D600 antwoordde op zaterdag 6 mei 2017, 21:03

Er staat leesprofiel, dat moest lensprofiel zijn .

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zondag 7 mei 2017, 13:42

Foto’s importeren kan in Lightroom via “Bestand > Foto’s en video’s importeren”. Je kunt ze hierbij vanaf je geheugenkaartje naar je harde schijf kopiëren waarbij in de LR catalogus wordt bijgehouden wáár ze naar toe gekopieerd worden. Je hebt hierbij alleen de keuze “kopiëren” om te voorkomen dat je per ongeluk bestanden op je geheugenkaartje zou gaan bewerken (en die vervolgens allemaal weer kwijt te zijn als je het geheugenkaartje formatteert).

Je kunt foto’s ook altijd via de Windows verkenner naar je harde schijf kopiëren waarna je ze later in Lightroom kunt importeren. Hierbij heb je de keuze tussen “kopiëren” (waarbij ze naar een andere lokatie worden gekopieerd en ze dus in feite dubbel op je computer staan) of “toevoegen” (waarbij ze op dezelfde plaatst op je harde schijf blijven staan).
Het is maar wat je handig/praktisch vindt.

Als je je foto’s eerst m.b.v. een ander programma importeert op je computer zul je ze alsnog moeten importeren in Lightroom om ze daar zichtbaar te maken.

Wat betreft het lensprofiel haal je mogelijk 2 dingen door elkaar.

Als je in Lightroom de letter “i” (info) indrukt zie je iedere keer andere bestandsinformatie (metadata). Onder weergave > weergave opties kun je instellen wélke metadata je zichtbaar wilt maken bij Loepinformatie 1 en loepinformatie 2 (b.v. bestandsnaarm/model camera/lensinstelling/ISO-waarde etc.)
Deze metadata (of een deel daarvan) zul je ook in Foto en/of Flickr te zien krijgen.

Een lensprofiel is wat anders (Ontwikkelmodule > Lenscorrecties > Profiel). Hierbij wordt een correctie toegepast die specifiek is voor de gebruikte camera+lenscombinatie. Helaas is deze niet voor álle camera+lenscombinaties beschikbaar. Je hebt dan altijd nog de mogelijkheid om handmatig correctie toe te passen in Lightroom.

Nikon D600
Nikon D600 antwoordde op zondag 7 mei 2017, 14:37

Bedankt, dat was hulpzaam,zeker wat betreft lensprofiel / loepinformatie. Al vind ik het vreemd dat als men handmatig de lens wil invoeren, er enkel keuze is uit een beperkt aantal lenzen (en mijn lenzen staan daar niet tussen).
Maar wat betreft het aller eerste begin van het importeren van foto's, daar ben ik er nog niet helemaal uit. Bedoel je dat als ik mijn fototoestel aansluit op mijn Mac, ik vervolgens LR moet openen (via bestand > foto's importeren). En daarna de foto's naar de externe harde schijf importeren ? Ik dacht dat het de bedoeling was om eerst de foto's in een nieuwe map op de externe harde schijf te zetten om ze dan pas in LR te importeren.
Bij mij gaan ze nu eerst naar het programma 'FOTO'S' op mijn Mac, vervolgens doe ik 'ongewijzigd exporteren' naar de externe harde schijf. En pas daarna open ik LR en importeer ze daar.

Alvast bedankt voor de moeite !!

Cedric.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zondag 7 mei 2017, 20:18

Dag Cedric

Je kunt bij "Lightroom > Voorkeuren > Algemeen > Importopties" het vakje "Dialoogvenster voor importeren weergeven als een geheugenkaartwordt aangetroffen" aanvinken.
Als je dan voor "Bestand > Foto's en Video's importeren" kiest krijg je de foto's op je geheugenkaartje te zien. Deze kun je vervolgens kopiëren naar je harde schijf waarbij alle metadata geïmporteerd worden in de LR catalogus. Je hebt hierbij tevens de optie om op een andere harde schijf een backup te maken.

Als ik het goed begrijp staan nu de originelen op je interne harde schijf en importeer je ze in Lightroom vanaf een externe harde schijf? Dit kan natuurlijk wel, maar het werkt er beslist niet sneller door. Het meest praktisch lijkt mij toch - indien mogelijk - om je foto's of (1) vanaf je geheugenkaartje naar je interne HD/SSD te kopieren/importeren óf (2) ze via de finder eerst naar je harde schijf te kopiëren en daarna in Lightoom te importeren met de optie "Toevoegen" (om te voorkomen dat ze "dubbel" op je harde schijf staan.

Uiteraard zou ik wel regelmatig (of liefst: dagelijks) minimaal één backup van interne harde schijf maken naar een externe schijf.

Wat betreft je opmerking over het beperkte aantal camera&lenscombinaties moet je je natuurlijk wel realiseren dat er wel een enorme hoeveelheid camera&lenscombinaties zijn waarvoor een specifiek lensprofiel aangemaakt zou moeten worden.

Nikon D600
Nikon D600 antwoordde op dinsdag 9 mei 2017, 14:45

Dag Hans,

Nogmaals bedankt voor uw informatie ! Ik heb nu het antwoord gevonden waar ik naar zocht. Als ik mijn camera aansloot op de computer, kreeg ik die NIET te zien in LR. Daarom ging ik via de weg die ik in de vorige mail beschreven heb. Maar nu heb ik in één van jullie LR cursussen gezien dat je in dergelijk geval, gewoon op IMPORTEREN moet klikken en dan verschijnt onder BRON wel degelijk mijn camera, en kan ik de foto's via die weg wel importeren op mijn externe harde schijf ... Stapje voor stapje vooruitgaan, ;-)
Groeten,

Cedric.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.