Fotofair actie: Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Felix Punt
Felix Punt vroeg op vrijdag 25 september 2020, 00:00

Ik gebruik LR CC, en daarbinnen zitten bewerkte foto's van Adobe Bridge. Nu wil ik een clean install van mijn mac doen en vraag mij of ik mijn foto's daarna weer terug kan zetten, inclusief die van Bridge, via het kopieren van de hele map Afbeeldingen. In de Finder zitten de nieuwe foto's in de map LR, en de oude in de map Adobe Bridje. Kan ik gewoon de hele overkoepelende map Afbeeldingen kopieren, na de clean install?
Thanks Felix Punt

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op dinsdag 27 juni 2017, 09:57

Zoals je wellicht weet, heb je in Lightroom je catalogus enerzijds en de foto's zelf anderzijds. De catalogus bevat de foto's niet, maar wel verwijzingen naar waar de foto's staan. Je zou dus alvast een backup moeten hebben van je foto's EN van je catalogus (en best ook van de voorvertoningen die bij de catalogus horen). Indien je daarna je catalogus terug plaatst op de geherinstalleerde schijf EN je foto's staan op IDENTIEK dezelfde plaats als ze voorheen stonden, dan zou Lightroom die normaal terug moeten vinden, tenzij die Clean Install ervoor zorgt dat je bv. een andere user map krijgt, waardoor die map Afbeeldingen eigenlijk technisch gezien niet langer dezelfde map is, zelfs al heeft ze dezelfde naam. In dat geval zou je de submappen in die map Afbeeldingen (als je die hebt) manueel een per een moeten gaan herlinken.

Felix Punt
Felix Punt antwoordde op dinsdag 27 juni 2017, 20:44

Beste Piet, gedeeltelijk. Ik zal ook de usermap na de clean install een andere naam geven, dat wil zeggen: met hoofdletter schrijven, nu staat mijn naam sinds jaar en dag met kleine letters geschreven en dat stoort me. Gaat het dan werken, zoals bovenbeschreven? Of moet ik dan herlinken? Ik weet niet wat herlinken is, tenzij je daarmee bedoelt: het vraagteken opheffen door LR zelf steeds naar de lokatie te laten zoeken.
Verder begrijp ik uit je antwoord dat in de catalogus van LR dus ook naar de foto's uit de map Bridge wordt verwezen, die ik op identiek dezelfde plek zal terugzetten, maar dan onder de usernaam met een hoofdletter. Het zou dan moeten werken? Groet

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op dinsdag 11 juli 2017, 10:08

Dat bedoel ik inderdaad met herlinken.
Om die reden is het best dat je foto's allemaal (in submappen van) 1 hoofdmap zitten. Dan hoef je enkel die hoofdmap te herlinken.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen