Fotofair actie: Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
COOLS ERIC
COOLS ERIC vroeg op zondag 27 september 2020, 00:00

Geachte
ik ben in het bezit van een Nikon D500 maar zou graag een goede portret lens hebben
met een zou klein mogelijk Diafragma getal kunt u mij een goede tip geven
en Proficiat voor deze nuttige en leerzaam Photofacts Academy
een verlenging komt er zeker aan
ik dank u bijvoorbaat
groetjes eric

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zaterdag 29 april 2017, 07:19

Een "klassieke" portretlens voor een camera met een FF sensor ligt zo rond de 85-105mm, je zou dan uitkomen op 55-70mm voor een camera met een 1,5x crop.
Hierbij geldt uiteraard dat persoonlijke smaak en voorkeur een grote rol spelen en je hier zeker van kunt afwijken.
Wat betreft het "zo klein mogelijke Diafragma getal" neem ik aan dat je met een zo groot mogelijke lensopening wilt fotograferen om de scherptediepte minimaal te houden. Je bent dan bijna gebonden aan een vast brandpunt. Hoewel een 50mm misschien iets aan de korte kant is (75mm op een FF) is deze natuurlijk prima bruikbaar. Zeker als je een F1.4 of F1.8 variant neemt. Maar ook een 60/F2.8 Macro is een optie. Uiteraard zijn er andere fabrikanten dan Nikon die hele mooie prime objectieven in hun assortiment hebben. Je kunt eventueel ook nog denken aan een lichtsterke korte zoom (18-55mm/F2.8 o.i.d.).
Bedenk wel dat een lichtsterk objectief alleen nut heeft als je deze ook op (bijna) volle lensopening kunt gebruiken.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen