Fotofair actie: Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Willy Buys
Willy Buys vroeg op zondag 27 september 2020, 00:00

Als men een bewerkte Raw foto omzet naar jpeg formaat verlies je dan veel aan kwaliteit van de foto?

groetjes
Willy

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op zondag 15 oktober 2017, 05:20

Het antwoord hierop is zowel já, als nee.

“Ja” omdat je heel veel data verliest bij de omzetting van 12,14 of 15 bits naar 8 bits (je werkt wel in Lightroom wel in een 16 bits kleurruimte, maar je camera levert 12, 14 of maximaal 15 bits). Daarnaast zul je jpeg-bestand vrijwel altijd omzetten naar sRGB (of eventueel Adobe RGB (1998)). Vooral sRGB is een veel kleinere kleurruimte dan het Prophoto RGB waarin je in Lightroom werkt.

De vraag is of je het verschil in de praktijk ziet, daarom kan het antwoord ook “nee” zijn. Heeft je bestand geen felle kleuren, geen hele subtiele overgangen, dan zul je het verschil tussen RAW en jpeg niet of nauwelijks zien (althans niet als je voor een hoge/de hoogste kwaliteit jpeg kiest).
En als je je bestand laat printen ben je vaak gedwongen om deze als sRGB aan te leveren. Slechts enkele (vak)centrales geven je de keuze tussen sRGB of Adobe RGB (1998). Een enkele keer kun je een printerprofiel op de website van een (vak)centrale vinden. Tif-bestanden worden meestal niet geaccepteerd.
Maar zelfs dan is het de vraag of je het verschil tussen sRGBe Adobe RGB (1998) in de uiteindelijke print terug zult zien. De beperkende factor is meestal de kleurruimte van de printer/papier combinatie.

Een goede werkwijze is je bestanden om je RAW-bestanden om te zetten naar sRGB, Adobe RGB of het printerprofiel van de (vak)centrale waar je je foto’s laat printen maar altijd je RAW-bestanden te bewaren.

Willy Buys
Willy Buys antwoordde op zondag 15 oktober 2017, 08:19

Bedankt voor het antwoord op mijn vraag.
Ben weeral een beetje slimmer geworden""
Groetjes
Willy Buys

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen