Fotofair actie: Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
René van der Koelen
René van der Koelen vroeg op dinsdag 29 september 2020, 00:00

Hallo,

Ik ga een nieuwe PC bouwen welke voor 99% voor lightroom zal draaien. Hierbij gaat het om een aantal kopstukken: processor i5 of i7 (of AMD) en zitten hier nog belangrijke verschillen in anders dan de kloksnelheid? Is hyperthreading (i7) belangrijk voor lightroom. Hoeveel en hoe snel RAM geheugen ,tot waar maakt dit uit? Belang/invloed GPU van de videokaart? Hardeschijven en de snelheid (het liefst staat alle op SSD maar dat is wat kostbaar met mijn hoeveelheid aan foto's, C-schijf is natuurlijk wel SSD). Mis ik nog iets. Op het altijd mooie internet lees ik veel wat prachtig mooi haaks op elkaar staat. Hoe zit het nu allemaal echt in elkaar?

Groeten,
René van der Koelen

Elja Trum
Elja Trum antwoordde op maandag 12 september 2016, 10:35

Helaas is dit geen gemakkelijke vraag. Adobe zelf geeft (voor zover ik weet) geen specifieke aanbevelingen en zoals je al aangeeft staat er op internet veel wisselende informatie.

Zelf ben ik blij met mijn Mac Pro waarop ik erg vlot met Lightroom kan werken. Mijn overwegingen bij aanschaf lees je hier.

Als ik nu een Windows PC zou samenstellen zou die er in de basis denk ik ongeveer zo uit gaan zien: Windows 10, Intel i7, 16 GB ram, high end grafische kaart (ca 200 a 300 euro range), 1 terabyte SSD. Zelf ben ik wel enthousiast over mijn LaCie 5Big externe drive. Die haalt de snelheid van een SSD drive met gebruik van normale disks (wel zorgen voor een goede backup). Zie ook mijn artikel die ik hierboven noem.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op maandag 12 september 2016, 20:26

Ik zou ook minstens 16 gigabyte ram nemen.
Wat je kan doen is OS en Lightroom catalogus en previews op de SSD zetten en dan je foto's zelf op een tragere gewone schijf.
Eventueel kan je op de SSD ook een mapje 'Lightroom Work in Progress' zetten: daar importeer je dan je laatste shoots op zodat die terwijl je ze nog verwerkt op de snelle SSD staan. Eens verwerkt, kan je ze dan - via Lightroom - verplaatsen naar de tragere gewone HD.

René van der Koelen
René van der Koelen antwoordde op dinsdag 20 september 2016, 21:27

Hallo Elja en Piet, Bedankt voor jullie reactie! Voor mij blijven er toch nog een paar vragen openstaan. In het land van de i7 zijn er vele verschillende te koop, ik ben erg benieuwd of de duurdere ook echt het verschil maakt, en zo ja hoe groot is dat verschil (of is het vooral power consumptie) 4,6,8 core maakt dit uit, ofwel maakt ligtroom effectief gebruik van meer dan 4 cores? Hoe moet je lightroom belasten om over de 16G RAM heen te gaan, RAM is niet echt duur meer dus als 32G echt verschil maakt is dat voor mij een "no brainer". In hoeverre is de GPU belangrijk voor lightroom. Ergens zal bij dit alles een ""sweetspot" voor lightroom zijn waarbij het "duurdere" of snellere onderdeel (processor/RAM/GPU/?) weinig tot geen verschil meer maakt. Naar dat punt met de bijbehoorende onderdelen ben ik (en denk ik velen met mij) opzoek. Voor veel geld (5000 plus) een "dikke Mac" of een full spec PC bouwen gaat dat de snelheid in lightroom echt helpen of kun je met "minder" heel dichtbij komen? Ik bewerk zelf veel foto's achter elkaar na in lightroom dus tijd is zeker een ding. Thanks again!

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen