Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Marianne De Smet
Marianne De Smet vroeg op zondag 23 februari 2020, 00:00

Hoe bekom ik een soft focus met mijn spiegelreflex, of hoe kan ik dit doen in de nabewerking in LR?

Elja Trum
Elja Trum antwoordde op zaterdag 7 mei 2016, 22:46

Er zijn verschillende manieren om een softfocus effect te krijgen in je foto's. Sommige fabrikanten (zoals Canon) hebben specifieke soft-focus objectieven in hun assortiment. Hiermee kun je het dus direct bij het maken van de foto creeren.

Leuker is (in mijn ogen) het gebruik van een filter op je objectief en daar een gel (zoals vaseline) op te smeren. Dit zorgt ook voor een softfocus effect en je kunt zelf bepalen waar in het beeld het effect ontstaat en waar niet. David Hamilton is bijvoorbeeld een fotograaf die deze techniek gebruikte voor zijn foto's. Je kunt ook gekleurde gels gebruiken om het effect nog bijzonderde te maken.

Er zijn ook filters te koop die zorgen voor een soft focus effect. Zelf heb ik er een paar van Cokin. Ik weet niet of ze nog gemaakt worden. Nadeel is dat het effect zo gelijkmatig over het gehele beeld plaats vind.

Uiteraard kan het ook met Photoshop. We zullen kijken of we hier een tutorial over kunnen maken.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.