Beter fotograferen vanuit huis. Tijdelijk 30 euro korting + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
maria kriellaars
maria kriellaars vroeg op zaterdag 28 maart 2020, 00:00

Enthousiast begonnen met trefwoorden. eerst heel goed nagedacht over de structuur ervan en alles (trefwoordensets met subtrefwoorden) ingevoerd. Dat is goed gegaan. De sets met zijn keurig terug te vinden in de lijst bij trefwoordensets, en als ik er op klik krijg ik ook keurig de desbetreffende subtrefwoorden.
Verder aan de slag gegaan. Na zo'n 2000 foto's zie ik 'al'dat keurig de subtrefwoorden meegenomen worden (daar heb ik immers op geklikt), maar niet het hoofdtrefwoord (de naam van de set). Eigen schuld besef ik: ik had moeten kiezen voor trefwoordentags voor "trefwoorden en opgenomen trefwoorden". Maar mijn experiment om dat voor volgende foto's goed te doen mondt uit in een mislukking.
Twee problemen dus:
1. hoe zorg ik dat deze 2000 foto's alsnog de hierarchische 'stamvader' krijgen? Ik wilde dat maar gewoon handmatig gaan doen. Alleen ik kan niet op de naam van de trefwoordenset klikken. Ik kan het oplossen door handmatig achter het subtrefwoord alsnog het hoofdtrefwoord in te typen met eerst het kleiner dan teken <, dat lukt inderdaad. Daarna moet ik echter in de lijst trefwoordenlijst ook handmatig bv de term spinnen weghalen omdat deze dan leeg is. De spinnen staan nu immers onder Insecten dat uitgeklapt kan worden (en zo is het trefwoord spinnen dan weer te vinden). Kan dat slimmer?
2. hoe zorg ik dat de rest van de foto's meteen goed gaan? Ik wil dus dat zowel het subtrefwoord als het hoofdtrefwoord toegevoegd wordt. Ook dat kan ik natuurlijk handmatig doen. Wat mij verbaasd is dat in het filmpje over trefwoorden (wat ik inmiddels al heel wat keren bekeken heb), wel komt te staan Pushkar India en wanneer je op Ruth klikt er niet vanzelf familie 1 komt te staan, terwijl je wel trefwoorden en opgenomen trefwoorden hebt aangeklikt (zie bij 9:13).
Ik zal vast iets verkeerd doen, en heb echt zelf zitten puzzelen, het filmpje keer op keer afgedraaid (Piet heeft een prettige stem maar op een gegeven moment wordt het ook wat minder leuk), op internet gezocht en geprobeerd voordat ik hier een vraag stel.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op dinsdag 2 mei 2017, 21:49

Ik denk dat je trefwoordensets verwart met hoofdtrefwoorden en subtrefwoorden.
Een trefwoordenset is gewoon een verzameling van negen bij elkaar horende trefwoorden. Je kan die set een naam geven (zoals Familie 1) maar die naam van die trefwoordenset wordt niet toegekend wanneer je een trefwoord uit de set toekent aan een foto.
Indien ik ALS TREFWOORD Ruth < Familie 1 had ingegeven, dan zou Ruth een opgenomen trefwoord (contained keyword) zijn van het Parent of Containing keyword Familie 1 en dan zouden ze wel allebei opgenomen worden. Zo is het gegaan met India en Pushkar: Pushkar < India.
Je kan volgens mij wel een contained trefwoord in een trefwoordenset zetten, en als je dan zo'n trefwoord toekent zal ook het master trefwoord (parent keyword, containing keyword) toegekend worden, maar dat staat los van de eventuele NAAM van de trefwoordenSET...

maria kriellaars
maria kriellaars antwoordde op dinsdag 2 mei 2017, 21:54

Beste Piet, het is me nu helemaal duidelijk. Ik dacht dat hoofdtrefwoorden en de naam van een trefwoordenset hetzelfde waren. Ten onrechte dus.
Ik ga weer vrolijk verder en gebruik dan inderdaad gewoon het < teken. Gaat lukken.
Hartelijk bedankt!

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.