Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
Vera Oomen-Rombouts
Vera Oomen-Rombouts vroeg op donderdag 27 februari 2020, 00:00

Hoi, Ik heb een iMac maar wil het Macbook erbij gaan gebruiken, ik werk vooral in Lightroom. Ik heb al van een NAS gehoord maar hoor dat het wegschrijven lang duurt. Is er iets dat nog beter werkt.
En als dat niet zo is, hoe werkt het dan als ik foto's op m'n iMac zet, en ze wil bewerken op de Macbook?

Elja Trum
Elja Trum antwoordde op vrijdag 8 april 2016, 14:43

Zelf gebruik ik een Lacie 5Big voor de opslag van mijn foto's. Deze kun je via Thunderbolt met je Mac verbinden en geeft je razendsnel toegang tot je bestanden. Veel sneller dan een gemiddelde NAS.

Ik gebruik de Lacie in RAID 0, waardoor deze sneller is dan een gemiddelde SSD drive. Je moet dan wel altijd een goede back-up hebben. Zelf gebruik ik hier een Synology NAS voor en een online back-up.

Ik heb persoonlijk geen ervaring met het gebruik van de externe drive op twee computers met Lightroom. Dan moet je in elk geval ook de bibliotheek op de externe drive zetten, lijkt me.

Waarschijnlijk kan Piet (of iemand anders) je daar meer over vertellen.

Peter Nadort
Peter Nadort antwoordde op vrijdag 8 april 2016, 14:44

Vera, werk zelf met een Mac en een 28" 4K scherm. Prachtig beeld en groot. Mijn vrouw werkt met een 15" Macbook pro met Retina scherm. En een SDD schijf, Dat ding is 3X sneller dan mijn Mac. En het beeld is vergelijkbaar. Zij werkt er prima op en betrap me er wel eens op dat voor het snelle werk ik toch ook even naar Macbook ga. Ik voor mij zeg: absolute aanrader. Alleen het schermpje is klein. dus veel schuiven met de zijbalken, maar daar zijn sneltoetsen voor. Hoop dat je er wat aan hebt. Groet, peter nadort

Peter Nadort
Peter Nadort antwoordde op vrijdag 8 april 2016, 14:47

Als ik het antwoord lees van Elja heb ik het idee dat ik de vraag niet helemaal heb begrepen. Klopt dat. Ook wij hebben een NAS schijf, maar die is alleen en uitsluitend voor back up. Kunnen op beide apparaten nog heel goed terecht met de aanwezige schijfgrootte en indien vol, dan maar naar de NAS.

Vera Oomen-Rombouts
Vera Oomen-Rombouts antwoordde op vrijdag 8 april 2016, 14:50

Bedankt voor jullie antwoorden... Wil er nog wat meer over horen hoor, idd hoe je op beide computers tegelijk ( nou ja overdag en 's avonds dan zeg maar) kunt werken met Lightroom met dezelfde foto's uiteraard...

Vera Oomen-Rombouts
Vera Oomen-Rombouts antwoordde op vrijdag 8 april 2016, 14:51

Ja Piet moet dat weten...die weet alles van LR

Peter van den Broek
Peter van den Broek antwoordde op vrijdag 8 april 2016, 17:32

Ik dacht, dat de makkelijkste manier is om te werken met smart previews. Maar die moet je dan wel op een externe harde schijf zetten. Zie Case 7 van het boek Lightroom 6/CC ontmaskerd. Ook besteedt Piet er aandacht aan in een van de video's (7,8,9) in de Basiscursus Lightroom.

Ief De Laender
Ief De Laender antwoordde op zaterdag 9 april 2016, 13:45

Ikzelf werk ook op 2 macs. Eentje bij mij thuis en eentje bij mijn vriendin.
Ik werk gewoon met een externe hd waarom mijn foto's staan en mijn lightroom catalogus. Aangesloten via USB 3. Blijkt uit testen zo goed als snel te zijn als thunderbolt.

Ik gebruik LACIE PORSCHE DESIGN P'9220 MOBILE HARD DRIVE - 1TB. Klein, snel en geschikt voor mobiel gebruik. Ook voor mijn backup gebruik ik dergelijke mobile harde schijfjes.

Je kunt je externe schijf altijd upgraden naar een model met meer opslagcapaciteit als dat nodig is en indien SSD wat goedkoper wordt kun je hier gebruik van maken.

NAS lijkt in te zijn maar vraag me toch ook af of dit zo snel en handig is. Je zou al een erg goeie moeten hebben die dus ook war kost denk ik.

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op maandag 11 april 2016, 12:41

In het kort: je zet de Lightroom catalogus en de voorvertoningen op een aparte snelle externe schijf en je maakt slimme voorvertoningen aan voor je foto's.

De uitgebreide workflow over het werken met twee computers (en een aantal meer gevorderde instellingen) wordt uitgebreid besproken in mijn Lightroom 5 en Lightroom 6 Ontmaskerd boek.

Een van de volgende video-trainingen op Photofacts Academy wordt een uitgebreide gevorderde cursus over Bibliotheek en Catalogus-management en daar zal deze vraag uitgebreid in aan bod komen!

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.