Telefoon  +31 (0)24 - 359 44 13
 
tarieven
 |  over ons  |  contact
 |  inloggen
tarieven
 |  over ons  |  contact
 | 
Photofacts Academy logo
Menu
R. Peterse
R. Peterse vroeg op vrijdag 2 oktober 2020, 00:00

Ik maak graag een fotoboek om te laten uitprinten. Ik voeg dan een map met jpg-foto's toe aan dat project. Als ik dan ontdek dat ik bijvoorbeeld een vlekje moet wegwerken, deed ik dat in Elements, en save dat vervolgens. Als ik dan in mijn fotoboekproject keek was de aangepaste foto in het boek.
Bij Lightroom lukt het me niet om te saven. Ik kan veranderingen alleen er doorheen krijgen door de foto opnieuw te exporteren. Dan is het echter een andere foto geworden die je opnieuw moet importeren in het fotoboek en opnieuw in dat project op de juiste plaats moet plaatsen.
Is het mogelijk om in Lightroom gewoon een foto te saven na een nieuwe aanpassing?

Piet van den Eynde
Piet van den Eynde antwoordde op dinsdag 27 juni 2017, 09:50

Indien je bij het exporteren ervoor kiest om exact dezelfde naam te geven (en dezelfde locatie), dan kan je de eerder geëxporteerde JPG overschrijven. Normaal gezien moet je boekprogramma daar dan ook rekening mee houden. In sommige boekprogramma's zal je even moeten de foto 'verversen', in andere hoeft dat niet. Maar in principe verschilt het dan niet met je Elements workflow.

R. Peterse
R. Peterse antwoordde op dinsdag 27 juni 2017, 20:46

Bedankt voor je antwoord. Maar ik ben nog niet helemaal tevreden, eigenwijs als ik ben. Bij het exporteren met dezelfde naam gebruik je in feite een work around. Dat kan misgaan, en moet je toch foto voor foto alles opnieuw invoegen. Heb ik met mijn laatste boek moeten doen. Maar dan zag ik aan de oude foto's waar ik de nieuwe moest plaatsen. Als het fout gaat kan het door elkaar lopen. Is er niet de mogelijkheid om gewoon een aanpassing die je maakt in Lightroom simpel te saven. Want dat kan in Elements dus wel, en dan hoef je verder niets te doen, dan neemt dat fotoboek dat over.
Ik snap wel, meteen goed doen en je bent klaar, maar ja. Er kan altijd iets verbeterd of iets vergeten zijn.

Hans den Boer
Hans den Boer antwoordde op dinsdag 27 juni 2017, 22:40

Als je in Photoshop (Elements) een foto wijzigt grijp je in op pixelniveau. Lightroom slaat al je bewerkingen als apart bestandje op (in de catalogus of in een XMP-bestand).
Je zou je fotoboek in Lightroom kunnen importeren en het betreffende bestand openen in je beeldbewerkingsprogramma (edit original) en daarna weer opslaan. Je gecorrigeerde bestand blijft daarmee op dezelfde locatie staan.

Zo beoordelen onze leden ons

Lilian Verhappen

“Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank je wel Piet voor het delen van je handigheidjes en grandioze knowhow!”

- Lilian Verhappen

Aldo Vehent

“Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!”

- Aldo Vehent

Hans Bakker

“Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.”

- Hans Bakker

Wil van Gorp

“Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!”

- Wil van Gorp

Bekijk meer ervaringen van leden

Populaire cursussen

Als lid krijg je toegang tot al onze cursussen, deze vier cursussen zijn momenteel het populairst bij onze leden.

Online Fotografie cursussen