Phototalk
Deel hier je vragen en foto's met andere leden. Help andere leden door hun vragen te beantwoorden en jouw input te geven op hun foto's.
Gemaakt vorig jaar bij Buffalo Bayou RV Park in Texas USA. Foto is bewust donker gelaten omdat het al schemerig was en ik de sfeer wilde vasthouden.

Oh wat gaaf. Heerlijk sfeertje. Niet te donker, maar misschien mag er wat meer contrast in, maar meer pop.
Oh wat jammer dat de reiger niet scherp is. Anders zou het perfect zijn

Dankjewel Nando! Uit de hand gefotografeerd. Hier was een statief goed van pas gekomen.

Het is de beweging van de vogel die voor onscherpte heeft gezorgd. Daar helpt geen statief tegen. Alleen een snellere sluitertijd.
Hallerbos. Commentaar, opmerkingen en advies altijd welkom.

De blauwe hyacintjes.
Leuke foto van deze bloemetjes, goed dat het tegen het lichte deel aan staat. Zo komen ze los.
De hele rechterkant, het groene, hangt er wat doelloos bij. Dat zou ik er helemaal vanaf snijden. Het doet niet in de foto mee en voegt niets toe.

Nando, dankjewel. De reden van het donkere deel is dat ik er het verhaal van het Hallerbos wil vertellen. Zoals je misschien weet bestaat het Hallerbos voornamelijk uit beuken. In de zomer is het een vrij donker bos waar onder het gebladerte van de beuken niets wil groeien. Daarom is het bos ook zo proper. Veel planten hebben zonlicht nodig en dat krijgen ze niet in een beukenbos. Dat de boshyacinth het daar zo goed doet is dus vanwege de beuken. Ze bloeien voordat er blad aan de bomen komen en kunnen zich dus handhaven omdat er niets anders groeit. De boshyacinth is een teer plantje. Vertrap je ze, dan komen ze nooit meer terug. De foto is dus ook het verhaal van licht en donker in een beukenbos. Vandaar dat ik de boshyacinth uit het midden heb geplaatst. De lichte achtergrond achter de boshyacinth is de stam van een beuk waar licht op valt.In begrijp jouw reactie dus wel. In jouw optiek zou ik dan een vierkante foto krijgen van de boshyacinth mooi gepositioneerd voor een lichte achtergrond. Omdat is het verhaal van het Hallerbos wilde vertellen, heb ik de keuze gemaakt het op deze manier te doen.
heerlijk met een mooie foto in de haven

Ik begrijp dat je dit de mooiste foto uit je serie vindt? Alleen komt de foto beter tot recht dan in een serie van soortgelijke beelden, vind je niet?
Mag ik een paar tips geven?
Wat was je onderwerp in de foto? De boven, de zon? De schaduwen?
Die laatste vallen erg op en zijn ook heel mooi als onderwerp in je beeld. Zorg dat je ze helemaal in beeld hebt, en vooral ook los van de onderrand van de foto. Daardoor kantel je de camera omlaag waardoor je direct minder lucht in beeld hebt. Daar is niets in te zien, en de hoeveelheid voegt nu niets toe. Bovendien voorkom je een horizon midden door het beeld.
Laaste tip: let op de randen van de foto. Altijd. Zet iets in beeld, of niet. Laat niet iets de foto insteken. Links is dat de boom, rechts een stukje mast en... nog iets ondenifieerbaars. Dat kan je natuurlijk nog corrigeren met een crop. De schaduw van het bankje kan je niet meer corrigeren.

Nando, bedankt voor de goede uitleg
cirkelvormige tekst maken

Wat is je vraag?
Dit is wel heel cryptisch
Ik heb twee weken geleden weer een workshop vlinders gedaan bij de lokale natuurfotograaf. We hoopten op het oranjetipje maar die liet zich niet zien, wel het geaderd witje. Met behulp van fotostack heb ik deze uitsnede gemaakt. 1/13, f10, ISO 100, Nikon 105mm

Een leuke foto. De dauw is mooie. Ik vind de foto wel een tikkeltje te donker. Een klein beetje maar.
Ik vraag me af: je noemt fotostack specifiek om te zeggen dat je een uitsnede gemaakt hebt. Is dit bewerkingssoftware of stackingsoftware? Met andere woorden, is deze foto dan een focusstack, of een enkele opname?
Ik gebruik de Canon R8 met 24-240 voor dierentuin fotografie.
De digitale zoom van dat toestel is geweldig. 2x en 4x.
Jammer dat photophacts geen dierentuinfotografie cursussen heeft.
Ik zou graag tips en trucs willen zien.

Het doet me altijd verdriet om dieren in gevangenschap te zien. Hoe mooi het hok ook gemaakt is, ze blijven gevangen voor de lol van de bezoeker.
Los daarvan, je gebruikt een R8 met 24-240mm. Ga je dan nog 2x of 4x digitaal croppen/zoomen?
Meestal kan je dat beter in de nabewerking doen dan in de camera zelf. De kwaliteit gaat er meestal niet op vooruit.
Let met je belichting op de hoge lichten. Voorkom dat je uitgebeten raken. Fotografeer je een dier met een donkere vacht, dan wil de camera nog wel eens overbelichten, zeker als het dier een groot deel van het beeldvalk beslaat.
Het is waarschijnlijk beter als je op een bewolkte dag gaat fotograferen. Dan is het licht egaler, net als in een studio.
Weet iemand of je de letters in het zijpaneel kan aanpassen? Die van mij zijn grijs en aangezien ik een hele lichte werkplek heb (en een beetje kippig ben) is het lastig te zien. Als ik die wat helderder zou kunnen maken zou dat erg helpen. Eventueel iets groter maken?
Ben benieuwd....

Bij mij is de achtegrond donkergrijs en de letters zijn wit. Dat is goed leesbaar. Als je in het menu naar 'edit' gaat zie je ergens 'preferences'. Dan ga je naar 'interface' en daar kun je de kleur instellen. zie screenshot.Misschien heb je hier iets aan. Sorry voor de ngelse termen maar ik heb mijn taal op engels staan ivm tutorials op internet.

Als je het dimniveau (interface) wat standaard op 80% staat naar 50% zet word de tekst ook wat duidelijker.

Was vergeten het screenshot bij te voegen.

Helemaal top. Dank jullie wel, opgelost!
schoenlappersplant in bloei

Is een mooie foto maar voor mij mag de bloem bovenaan er volledig op staan en de achtergrond lichter is voor mij te donker

Je hebt gelijk. Ik had beter moeten kijken. Foto om 20.00 u . gemaakt en was bewolkt, maar de kleur viel me op.
Recentelijk heb ik in mijn studio met behulp van dubbelzijdige tape wat behang tegen de muur geplakt. Een leuke laagdrempelige manier om afwisseling te krijgen in je achtergronden. Een paar stroken naast elkaar is al voldoende.
Met de tape sluit het behang niet zo mooi op elkaar aan, maar dat is achteraf eenvoudig weg te poetsen (bij dit patroon in elk geval).
Voor het licht heb ik een flitser indirect op een witte achtergrond gericht en daarvoor nog doorzichtige gordijnen aan een achtergrond statief gehangen. Dit zorgt voor een prachtig zacht licht in de foto's.
Dit is trouwens model Meffy, een mooie Russische dame uit Brussel.
Met de lente komt de natuur langzaam weer tot leven en dat levert vaak mooie plaatjes op, zoals bijgevoegde foto. De kleuren van de foto waren aanvankelijk wat grauw en die heb ik in Lightroom wat frisser gemaakt en tevens de schaduwen wat opgelicht. (camera instellingen; f9, belichting 1/400 sec. iso 200 en 70mm brandpunt)

Inderdaad lekkere lentekleuren zo.
Ik vind de foto zelf verder niet zo spannend. Er is niet echt een duidelijk onderwerp en het water wordt rechts een beetje vreemd afgesneden voor mijn gevoel.
Zelf vind ik de wilgen aan het water met hun reflectie wel potentie hebben. Volgens mij kan het lonen om daar nog wat meer foto's van te maken. Wellicht vanaf een iets lager standpunt zodat het pad erachter niet meer zichtbaar is.
Zo beoordelen onze leden ons

Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank jullie wel voor het delen van jullie handigheidjes en grandioze knowhow!
- Lilian Verhappen

Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!
- Aldo Vehent

Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.
- Hans Bakker

Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!
- Wil van Gorp
Populaire cursussen
Online Fotografie cursussen
Cursussen De Basis van Fotografie
- Cursus Starten met Fotografie
- Cursus Alles over Scherptediepte
- Cursus Aan de slag met belichting
- Cursus Scherpstellen voor Gevorderden
- Cameratips
- Cursus Geschiedenis van de fotografie
- Cursus Geschiedenis van de Fotografie (1900 - 1950)
- Cursus Compositie en Beeldtaal
- Basiscursus Fotografie
- Cursus Aan de slag met Canon EOS R
- Cursus Alles over Brandpuntsafstand
Cursussen Fotografie
- Cursus Concertfotografie
- Cursus Architectuurfotografie
- Cursus Reisfotografie voor Beginners
- Cursus Straatfotografie
- Cursus Foto's analyseren en bespreken
- Cursus Sportfotografie
- Cursus Masterclass Architectuurfotografie
- Cursus Kleurbeheer
- Cursus Verslaglegging met je Smartphone
- Cursus HDR fotografie
- Cursus Panoramafotografie
- Cursus Nachtfotografie
- Cursus Fotograferen met een Tilt-Shift objectief
- Cursus Smartphonefotografie
- Cursus Timelapse Fotografie
- Cursus Aan de slag met de Sony Alpha
- Cursus Compositie Tips
- Cursus Aan de slag met OM System
- Cursus Industriele Nachtfotografie
Cursussen Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom Classic
- Cursus Maskeren in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Modules
- Cursus Portretfoto's bewerken in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule
- Cursus Lightroom Classic Tips & Tricks
- Cursus Lightroom Classic Fotobewerkingen
- Cursus Lightroom Classic Catalogus voor Gevorderden
- Cursus Lightroom Classic Bibliotheekmodule
- Cursus Fraaie Fotobewerkingen met Lightroom Classic
- Cursus Wat is er nieuw in Lightroom Classic?
Cursussen Photoshop
- Cursus Photoshop voor Beginners
- Cursus Photoshop voor Fotografen
- Cursus Kleurtheorie en Colorgrading
- Cursus Photoshop voor Gevorderden
- Cursus Adobe Camera Raw
- Cursus Photoshop Lagen
- Cursus Controle over Contrast in Photoshop
- Cursus Photoshop Selecties, Maskers en Alfakanalen
- Cursus Photoshop Elements voor Fotografen
- Cursus Photoshop Elements Organizer
- Cursus Compositing
- Cursus Photoshop Filters
- Cursus Photoshop Tips & Tricks
- Cursus Photoshop Fotobewerkingen
- Cursus Photoshop Elements Photo Editor
- Cursus Wat is er nieuw in Photoshop?
- Cursus Photoshop Effecten
Cursussen Luminar
Cursussen Creatieve Fotografie
Cursussen Natuurfotografie
Cursussen Landschapsfotografie
Cursussen Dierenfotografie
Cursussen Portretfotografie
- Cursus Portretfotografie Tips
- Cursus Starten met Flitsen
- Cursus Boudoirfotografie
- Cursus Portretfotografie in de praktijk
- Cursus Fotoshoot onder controle
- Cursus Verhalende Portretfotografie
- Cursus Spontane portretten zonder poseren
- Cursus Naaktfotografie
- Cursus Zakelijke Portretfotografie
- Cursus Feelgood Shoots
- Cursus Fine Art Portretfotografie
Cursussen Studiofotografie
Cursussen Bruidsfotografie
Cursussen Productfotografie
Cursussen Ondernemen
Cursussen Videografie
Cursussen Apps
Cursussen Overige