
Deze tureluur had ik al een hele tijd gehoord, maar zag hem pas toen hij op dit paaltje ging zitten. Hij is gefotografeerd met een Nikon Z 50 II en een Nikkor Z 28 - 400. De instellingen zijn 1/1600, f 8,0 en ISO 400. Het brandpunt was 230 mm. Graag verbetertips

Hoi Jan De tureluur staat er mooi op, er had rechts iets meer ruimte mogen zijn, zodat de tureluur wat meer de foto in had gekeken. ik denk dat sl. van 1/800 ook voldoende was geweest voor een stilzittende vogel, dan was iso 200 voldoende geweest, heb je wat minder kans op ruis, en meer dynamisch bereik in de kleuren, het diafragma zo open mogelijk houden, bij deze foto geen probleem is mooi soft omdat de achtergrond ver weg is. Alle klein beetjes helpen om de foto te kunnen verbeteren. gr. Jos

Die ISO200 of ISO400 maakt wat ruis betreft helemaal niets uit. Dat dynamisch bereik ook niet. Dat merk je pas als je ISO veel hoger wordt.

Hoi Nando en Jan. De Nikon Z50 ll is een 1,5 cropcamera.Deze geeft al minder detail en meer kans op ruis als FF. Als je foto maakt die je daarna nog flink gaat uitsnijden, dan maakt het iso 200 t.o.v. 400 wel degelijk verschil in ruis en detail in de foto. Was deze foto op 400mm i.p.v. 230mm dan was de foto waarschijnlijk ook scherper geweest in de basis, en had je daarna minder moeten gecroppen, en was er meer detail en minder ruis in deze toch mooie foto geweest. Gr. Jos

Je zegt dat een APS-C camera minder detail laat zien. Waar baseer je dat op?

Hoi Nando. Ik heb een nikon D500 (Aps-c 21mp), en een D850 (FF 45mp).
Uitgaande van hetzelfde eindresultaat groot formaat foto b.v. 450 x 300mm op 100%. Als ik met de D500 de foto behoorlijk ga croppen, al snel ruis optreed en minder detail te zien is b.v. veertjes of scherpe details in de foto's, zeker als je daarbij nog een keer wat schaduwen moet oplichten. Doe ik dit met de D850 heb ik veel meer speelruimte, en treed de ruis maar minimaal op, met behoud van meer detail. De camera van Jan Z50-ll heeft een vergelijkbare sensor, en waarschijnlijk dezelfde als de D500. Vandaar ik de opmerking gemaakt heb om de iso zo laag mogelijk houden, iso 200 t.o.v. 400 maakt dan toch wel degelijk verschil in ruis. En het hele bereik van de telelens 400mm te gebruiken, om alle detail zo veel mogelijk vast te leggen. Alle kleine beetjes helpen om een zo scherpe mogelijke foto te krijgen in de basis. gr. Jos

Je vergelijkt een camera van 21 megapixels met een camera van 45 megapixels. Natuurlijk zal in die laatste veel meer detail te zien zijn. De resolutie van de sensor is veel groter.
Dit heeft echter niets te maken met de sensor. Een APS-C sensor van 45 megapixel zal dezelfde details laten zien als op een fullframe. Sterker nog, ik denk dat er zelfs meer detail te zien zal zijn.
Wat ruis betreft moet je rekening houden met de generatie sensor. De D500 is een inmiddels oude camera. De D850 een veel nieuwere. Nieuwere sensoren kunnen veel meer. Je moet camera's vergelijken met dezelfde generatie sensoren. Niet eentje van tien jaar geleden met een van twee jaar geleden.
Ik betwijfel of de Z50 II dezelfde sensor heeft als de D500. Ik lees in ieder geval dat de sensor een flinke update gekregen heeft toen die in de Z50 kwam. En daarna in de Z50 II.
Nogmaals, tussen ISO200 of ISO400 zal jij geen verschil zien. Daar ben ik van overtuigd.

Dank je voor je reactie. Gr. Jos

Ik heb het idee dat je flink gecropt hebt om de vogel beeldvullend te krijgen. Ik heb ook het idee dat de vogel heel erg verscherpt is, klopt dat? Dat heeft het wat grof gemaakt.
Mijn advies, crop minder maar zoom meer in. En verscherp met mate.

Dank je wel heren voor de opbouwende reacties. Inderdaad was de ISO best wel hoog, maar ook omdat ik in de zelfde fietstocht verschillende vliegende vogels zag en die hadden een hele snelle sluitertijd nodig. Ik had de ISO niet veranderd en daarom zo'n snelle sluitertijd.Nando, ik heb hem wel behoorlijk gecropt, maar niet verscherpt. Doe ik eigenlijk bijna nooit, omdat de foto daar niet mooier op wordt. Maar ik moet het stukje verscherpen nog eens verder bekijken in jouw cursus over Lightroom Classic. 😃

Beste Jan, de ISO-waarde is helemaal niet hoog. Je kan ISO 400 zonder probleem gebruiken, en doe dat ook zeker. Ik denk dat je een goede keuze wat betreft ISO-waarde en sluitertijd hebt gemaakt.
De crop is funest voor de foto. Een klein beetje kan, maar de camera heeft onvoldoende resolutie om bij extreme crop nog voldoende pixels over te houden. Dat is wat je hier de oorzaak van het korrelige beeld is. Dat is geen ruis, want die zit er niet in.
Je had nog ruimte over om in te zoomen. Probeer die altijd te benutten.
In dit geval, kijk of de omgeving van de tureluur gebruikt kan worden in je foto. Maak er een mooie compositie van een vogel in zijn habitat van. Een vogel van rand tot rand beeldvulling is in feite maar saai. Maar dat is persoonlijk.


Diti is de originele foto, dus zoveel is hij toch niet gecropt ? En zoals je ziet, is de omgeving niet zo te gebruiken om mee te nemen, vind ik.

Misschien dat deze crop beter is ?

Ik vind dit behoorlijk veel gecropt, zeker die eerste.
De tweede vind ik acceptabeler. Wat betreft omgeving, je maakt een compositie als je de foto maakt. let dus altijd op wat je van de omgeving in de foto meeneemt. Deze achtergrond is prima, maar dat is een kwestie van smaak, denk ik.

Ik zal er in het vervolg op letten. Bedankt voor je opbouwende kritiek.
Zo beoordelen onze leden ons

Ik had het druk, druk, druk met foto's maken en bewerken en geen tijd om de video's te bekijken. Nu heb ik spijt dat ik het niet omgedraaid heb. Ik ben super enthousiast! Had het al geprobeerd met een boek en een andere losse cursus, maar dat bleef niet hangen. Dit werkt wel! Dank jullie wel voor het delen van jullie handigheidjes en grandioze knowhow!
- Lilian Verhappen

Mijn verwachtingen zijn op alle vlakken overtroffen, en hoe kan ik anders dan te zeggen dat de video's me bevallen? Ook zal ik zeker Photofacts Academy aanraden aan andere fotografen!
- Aldo Vehent

Ik heb de eerste video's nu diverse malen bekeken en ben zeer onder de indruk van de kwaliteit van de uitleg per onderdeel en de rust en volledigheid waarmee dit gebeurt. Deze lescursus in video-vorm spreekt me erg aan. Herhalen, fouten maken, herhalen en nog eens goed kijken wat er gebeurt en dan de trots dat je zelf ook kunt.
- Hans Bakker

Ik ben door de cursussen al veel verder gekomen en heb al vele handigheidjes ontdekt die ik anders nooit zou zijn tegengekomen. Ook prettig is dat je op ieder moment aan je cursus kunt werken, en dat is misschien wel het allergrootste voordeel. Kortom het geld zeer zeker waard. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Chapeau!
- Wil van Gorp
Populaire cursussen
Online Fotografie cursussen
Cursussen De Basis van Fotografie
- Cursus Starten met Fotografie
- Cursus Alles over Scherptediepte
- Cursus Aan de slag met belichting
- Cursus Scherpstellen voor Gevorderden
- Cameratips
- Cursus Geschiedenis van de fotografie
- Cursus Geschiedenis van de Fotografie (1900 - 1950)
- Cursus Compositie en Beeldtaal
- Basiscursus Fotografie
- Cursus Alles over Brandpuntsafstand
- Cursus Aan de slag met Canon EOS R
Cursussen Fotografie
- Cursus Concertfotografie
- Cursus Reisfotografie voor Beginners
- Cursus Architectuurfotografie
- Cursus Foto's analyseren en bespreken
- Cursus Straatfotografie
- Cursus Sportfotografie
- Cursus Masterclass Architectuurfotografie
- Cursus Kleurbeheer
- Cursus Verslaglegging met je Smartphone
- Cursus HDR fotografie
- Cursus Panoramafotografie
- Cursus Nachtfotografie
- Cursus Fotograferen met een Tilt-Shift objectief
- Cursus Smartphonefotografie
- Cursus Timelapse Fotografie
- Cursus Aan de slag met de Sony Alpha
- Cursus Compositie Tips
- Cursus Aan de slag met OM System
- Cursus Industriele Nachtfotografie
Cursussen Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom
- Cursus Starten met Lightroom Classic
- Cursus Maskeren in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Modules
- Cursus Portretfoto's bewerken in Lightroom Classic
- Cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule
- Cursus Lightroom Classic Tips & Tricks
- Cursus Lightroom Classic Fotobewerkingen
- Cursus Lightroom Classic Catalogus voor Gevorderden
- Cursus Lightroom Classic Bibliotheekmodule
- Cursus Fraaie Fotobewerkingen met Lightroom Classic
- Cursus Wat is er nieuw in Lightroom Classic?
Cursussen Photoshop
- Cursus Photoshop voor Beginners
- Cursus Photoshop voor Fotografen
- Cursus Kleurtheorie en Colorgrading
- Cursus Photoshop voor Gevorderden
- Cursus Adobe Camera Raw
- Cursus Photoshop Lagen
- Cursus Controle over Contrast in Photoshop
- Cursus Photoshop Selecties, Maskers en Alfakanalen
- Cursus Photoshop Elements voor Fotografen
- Cursus Photoshop Elements Organizer
- Cursus Compositing
- Cursus Photoshop Filters
- Cursus Photoshop Tips & Tricks
- Cursus Photoshop Fotobewerkingen
- Cursus Wat is er nieuw in Photoshop?
- Cursus Photoshop Effecten
- Cursus Starten met Photoshop
- Cursus Photoshop Elements Photo Editor
Cursussen Luminar
Cursussen Creatieve Fotografie
Cursussen Natuurfotografie
Cursussen Landschapsfotografie
Cursussen Dierenfotografie
Cursussen Portretfotografie
- Cursus Portretfotografie Tips
- Cursus Starten met Flitsen
- Cursus Boudoirfotografie
- Cursus Portretfotografie in de praktijk
- Cursus Fotoshoot onder controle
- Cursus Verhalende Portretfotografie
- Cursus Spontane portretten zonder poseren
- Cursus Naaktfotografie
- Cursus Zakelijke Portretfotografie
- Cursus Feelgood Shoots
- Cursus Fine Art Portretfotografie
Cursussen Studiofotografie
Cursussen Bruidsfotografie
Cursussen Productfotografie
Cursussen Ondernemen
Cursussen Videografie
Cursussen Apps
Cursussen Overige